Glikémiás index

  • Nyomtatás

Glikémiás Index 

  
A Glikémiás index, rövidítve GI, egy számérték, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévõ szénhidrát a szervezetben. A GI-t eredetileg cukorbetegek vércukorszintjének ellenõrzésére fejlesztették ki. Az alacsony glikémiás indexû ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszan tartó telítettség érzést okoznak. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. Minél kevesebb inzulin termelõdik, annál kevesebb zsírt  raktároz el a szervezet. A magas glikémiás indexû ételek azonban gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen megemelik a vércukor és inzulin szintet, amit a vércukorszint hamar leesése követ, éhségérzetet okozva.  
A magas GI-értékû ételek fogyasztása magas vérnyomást, kóros koleszterinszintet és szívbetegségeket eredményez. Így érdemes odafigyelnünk arra, hogy mennyi szénhidrátot eszünk, és arra is, hogy mi a GI számuk. Azáltal, hogy alacsony GI ételeket eszünk, biztosítjuk az anyagcserénk egyenletes mûködését, és testsúlyunk optimális állandóságát. A GI diéta fogyókúránként is alkalmazható, és cukorbetegek számára is az ideális diéta. Azonban GI diéta elsõsorban az egészséges életmódot követõk kedvelt diétája és a szénhidrátszegény étkezés egyik feltétele. 
Több Glikémiás Index táblázat létezik, és kissé idegesítõ, hogy eltérnek sokszor az ételek GI értékei. A GI táblázatokban a 100-as érték a szõlõcukor “felszívódási sebességét” jelenti, míg a 0-t a szénhidrátot nem tartalmazó ételek kapják.   
Az alábbi táblázatokban le lehet ellenõrizni a mindennapi ételek GI értékét. Az a legegészségesebb, ha ételeinket többnyire a GI alsó sávjából választjuk. A magas GI értékû ételeket kerüljük, míg a közepes sávban felsorolt ételeket kis mértékben, és ne rendszeresen fogyasszuk!

 

     

Alacsony GI(0-55)

Közepes GI(55-69)

Magas GI(70-100)

Zöld zöldségek

Héjában fõtt krumpli

Krumplipüré

Paradicsom

Kukorica

Kukoricapehely

Földimogyoró

Fehérrépa

Pattogatott kukorica

Fokhagyma

Zöldbab

Sütemények

Hagyma

Tök

Palacsinta

Répa

Cékla

Karórépa

Cseresznye

Mangó

Pasztinák

Sárgabarck

Sárgadinnye

Görögdinnye

Alma

Befõttek

Gyümölcslevek

Körte

Ananász

Szörpök

Grapefruit

Szárított gyümölcsök

Alkohol

Narancs

Banán

Érett banán

Kiwi

Magvas kenyerek

Nokedli

Zöld szõlõ

Füge

Aszalt szilva

Szárított sárgabarack

Mazsola

Datolya

Zsírszegény tej

Fagyi

Édesített tejtermékek

Joghurt

Kakaó

Zsömle, kifli

Árpa

Rozskenyér

Édesített kekszek

Teljesõrlésû tésztafélék

Pizza

Puffasztott rizs

Teljesõrlésû kenyér

Pitta kenyér

Fehér kenyér

Spagetti-makaróni

Tortilla

Tésztafélék fehér rizsbõl

Zabpehely

Müzli (édesítetlen)

Müzli

Bab

Gríz

Sült krumpli

Lencse

Kuszkusz

Rizsfelfújt

Csicseriborsó

Háztartási keksz

Ropi

Almalé

Ananászlé

Cola

Vadrizs

Basmati rizs

Fehér rizs

Keserû csoki

Lekvár

Tejcsoki

Gyümõlcscukor

Méz

Cukor