Élelmiszer-adalékok

Élelmiszeradalékok 

  
Nem minden „E” jelû adalék káros!
De amelyben veszélyesnek minõsített van, azt ne vásárolja!
 
  
1. „E” elõjelû ártalmatlan adalékok
  
100 101 103 104 105 111 121 122 126 130 132 140 151 160 161 
162 163 170 174 175 180 181 200 201 202 203 236 237 238 260 
261 262 263 270 280 281 282 290 300 301 303 305 306 308 309 
322 325 326 327 331 332 333 334 335 336 420 421 422 440 471 
472 473 474 475 480 
  
2. „E” elõjelû gyanús adalékok 
  
125 141 150 153 171 172 173 240 241 477 
  
3. „E” elõjelû veszélyes adalékok 
  
102 110 120 124 (pl. kész szószokban) 
  
4. „E” elõjelû egészségkárosítók 
  
Bélpanaszok: 220 221 222 224 
Emésztési zavarok 163 338 339 340 341 407 450 461 465 466   (Jégkrém: E 407) 
Bõrbetegségek: 230 231 232 233 
B12-vitamin károsítása: 200 
Koleszterin károsítása: 320 321 
Szájpenész, szájgyulladás: 330 (Schweppes, citromaroma, mustár, rákkonzerv, dobozos gomba) 
  
5. „E” elõjelû rákkeltõ adalékok
  
123 131 142 210 211 213 214 215 216 217 239 
Vigyázat! Az E123 fokozottan rákkeltõ! Az USA-ban és Oroszországban betiltották! 
  
Az alábbi termékekkel ügyelni kell: 
Fundy és Haribo gumicukrok, Treets, Smarties, Zott puding, Creme-Franshe, Iglo halrudak, Kraft szalámis kenhetõ sajt.