Állásfoglalás az áldoktorokról

Állásfoglalás

 

Az elmúlt hónapokban számos olyan jelzés futott be a Magyar Természetgyógyászok Szövetségéhez, hogy néhány természetgyógyász a nevében doktori címnek látszó titulust használ. Megjelentek a természetgyógyászok, masszőrök között olyanok, akik a nevük előtt egy apró vonással, azaz aposztróffal doktor (’Dr.) titulust tüntetnek fel, de tudomásunk van pedikűrös végzettségű 'doktorról is. Ezzel azt a látszatot keltik, mintha doktorok lennének, még ha az ' jel – alapos vizsgálódás esetén - ébreszthet is valami kétséget az igaziság felől. Ez a jelenség alapvetően ingathatja meg a megfelelő szakmai képesítéssel, és az azt a nevükben is használni jogosult doktorokkal szembeni bizalmat. Az elmúlt egy évben három rendőrségi megkeresés is érkezett hozzánk az „idézőjeles doktorokkal” kapcsolatosan.

A Magyar Természetgyógyászok Szövetsége a 2013. április 12-i elnökségi ülésén 2. napirendi pontként tárgyalt aposztrófos doktori cím használatával kapcsolatosan a következő egyöntetű állásfoglalást hozta:

A Szövetség mindazon személyeket, akik a ’Dr, vitális ’doktor, parapszichológus ’doktor, alternatív tudományok ’doktora és ehhez hasonló címeket viselik, kizárja soraiból, ill. ezen címek használata a szövetség tagfelvételénél kizáró ok. A Magyar Természetgyógyászok Szövetsége minden formában elhatárolódik ezen személyektől és tevékenységüktől.

A tudományos és szakmai jellegű kisdoktori, nagydoktori, Phd Dr. és egyéb tudományos fokozatot csak azon személyeknél fogadjuk el, akik a megfelelő magyar oktatási és állami vizsgarendszerben a magyar jogszabályoknak megfelelően kapták, ill. védték meg doktorátusukat, és a doktori cím használatára való jogosultságot igazolni tudják

A szövetség azon külföldön szerzett diplomákat, szakmai és tudományos fokozatokat fogadja el, melyek a magyar jogszabályoknak és joggyakorlatnak megfelelően kerültek honosításra.

A szövetség a díszdoktorok esetében a doktori cím használatát a szerzés helye és/vagy szakterület megnevezésével fogadja el. (Pl. Kiss János, a Hamburgi Egyetem díszdoktora).

A Magyar Természetgyógyászok Szövetsége a továbbiakban:

·         Az aposztrófos doktori címet használó személyek a szövetség kongresszusára, ill. a szövetség által társszervezőként szervezett egyéb rendezvényekre nem hívhatók meg előadónak.

·         A Magyar Természetgyógyászok Szövetsége elnöksége köteles jelenteni a tudomására jutott áldoktori címet használó személyeket az illetékes rendőri, ügyészi, valamint az illetékes egészségügyi szerveknek.

·         A Magyar Természetgyógyászok Szövetsége elnöksége kezdeményezi a doktori címmel való visszaéléssel kapcsolatban az oktatási, igazságügyi és egészségügyi tárcánál a doktori cím használatának pontosítását és felügyeletének szigorítását.

A Magyar Természetgyógyászok Szövetsége elnöksége nem engedheti meg, hogy a külföldi és a hazai természetgyógyászat eddigi eredményeit, hitelét ezen önjelölt, a megtévesztésre alapozó áldoktorok csorbítsák, ill. tönkretegyék, ezért a Szövetség mindent megtesz ezen folyamat megállításáért. !!!

Budapest, 2013. április 12.

 

                                                                                               Dr. Taraczközi István elnök