Természetgyógyászati képzés

Természetgyógyászatról szóló rendelet

A természetgyógyász képzés iránt érdeklődők számára szeretnénk ismertetni, hogyan lehet hivatalos természetgyógyászati végzettséget szerezni.

A természetgyógyászatról szóló 11/1997.(V.28.) NM rendelet értelmében minden természetgyógyásznak vizsgát kell tenni. Érettségi szükséges. A vizsgáztatást az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ÁNKK), korábban Egészségügyi Továbbképző Intézet (ETI) végzi. A vizsga három részből áll:

*  egészségügyi modul,

*  általános természetgyógyászati modul

*  természetgyógyászati szakvizsga.

Az egészségügyi modul az anatómia, élettan, kórélettan ismeretekből áll. A második vizsga az általános természetgyógyászati ismereteket kéri számon, tehát az alternatív medicina mindes egyes ágának vagy módszerének a lényegét ismerni kell, a homeopátiától kezdve a kineziológián, fitoterápián, a különbözőmasszázsterápiákon át az energetikai területekig, filozófiai rendszerekig. Mindkettőírásbeli teszt. (A modulvizsgák sorrendje nem kötött, tehát tetszőlegesen lehet az egészségügyi vagy természetgyógyászati modult elsőként, vagy akár egyszerre letenni.).

E két vizsga sikeres elvégzése után lehet letenni a kiválasztott természetgyógyászati ágból a vizsgát. Végezhető tevékenységek:

*  reflexológia

*  alternatív mozgás- és masszázsterápia,

*  fitoterápia,

*  bioenergetika,

*  akupresszúra,

fülakupunktúrás addiktológiai eljárások,

alternatív fizioterápiás módszerek,

kineziológia,

szemtréning eljárások.

életmód-tanácsadás és terápia, (diplomához kötött)

A vizsgára jelentkezés feltétele az előkészítő előadásokon való részvétel. Ilyen tanfolyamokat számos egyesület, központ és előadó szervez. Rendkívül különböző tematikával, óraszámban és árral. Gondos körültekintéssel válasszák ki iskolájukat, hogy sikeres vizsgát tehessenek!

A vizsgához szükséges előadások elvégzését az iskola igazolja. Egyes szakvizsgákhoz (reflexológia, akupresszúra, alternatív masszázs- és mozgásterápia, stb.) gyakorlatot is kell teljesíteni és igazoltatni. A természetgyógyászati tevékenység a vizsga letételét és a bizonyítvány kézhezvételét követően egyéni vagy társas vállalkozóként, ill. alkalmazottként folytatható. Ha a vizsgarendszerrel kapcsolatosan kérdése van, hívja a 20/360-9560-as számunkat!