Makrobiotika

A makrobiotika kialakulásáról 

  
A távol-keleti szemlélet szerint az emberi szervezet energiaegyensúlyát a Yin és a Yang típusú kozmikus energia antagonisztikus és komplementer áramlásának harmóniája tartja fenn. 
Az energiaáramlás a meridiánokon keresztül történik, ezért a távol-keleti orvoslás a gyógyítást is a meridián rendszerre dolgozta ki, például: akupunktúra, akupresszúra, stb. Az emberi szervezet „gyökerének” a bélrendszert tekintik s hangsúlyozzák, hogy egészségünk emésztõrendszerünk állapotától függ. Ezért lehetséges, hogy igen különbözõ betegségeket a nekik megfelelõ diétával gyógyítsanak meg. 
De még könyebb természetesen a megelõzés. George Oshawa és Michio Kushi a tradicionális japán étkezés alapján dolgozta ki a Yin-Yang egyensúlyt optimálisan szolgáló étkezést, amelyet makrobiotikának neveztek el. Az élelmiszerek Yin-Yang skálán történõ elhelyezésével könnyen belátható, hogy táplálékunk úgy biztosítja legjobban az egészséget, ha a skála közepén elhelyezkedõ gabonákból, zöldségfélékbõl valamint hüvelyesekbõl állítjuk össze ételeink legnagyobb részét. 
A makrobiotika az élelmiszerek és a szervek, szervrendszerek öt elem-tana szerinti besorolásával mind az egészség megtartására, mind a betegségek gyógyítására biztonságos és minden káros mellékhatástól mentes, szelíd gyógymód.
A makrobiotikus életmód és táplálkozás a fentebb leírt (távol-keleti) rendszer szerint teljes mértékben személyre szabott, egyéni diétát ajánl. 
Az ókori Görögországban Hippokratesz így oktatta tanítványait: „A táplálkozásban keressétek gyógyulásotokat!” 
  
  
Étkezési tanácsok a makrobiotikus étrendhez
  
A mindennapi fogyasztásra ajánlott élelmiszerek arányai 
  
  
  
  
  
Alkalomszerûen fogyaszthatók: 
- halak, tengeri élõlények (kevesebb zsírtartalmúak); 
- gyümölcsök (fõzve, aszalva, frissen); 
- diófélék, olajos magvak (pirítva!); 
- különbözõ nem aromás, nem stimuláló italok; 
- természetes fûszerek, ízesítõk. 
  
A makrobiotika nem csak diétát jelent, hanem a jó és hosszú életnek megfelelõ életmódot, mellyel elkerülhetjük a modern civilizáció által okozott degeneratív, daganatos betegségeket (mellrák, csontrák, vastagbélrák, májrák, tüdõrák, bõrrák, gyomorrák, a kiválasztó szervek daganatai és az emésztõcsatorna daganatai) 
A makrobiotika fogalmát George Oshawa vezette be 1920-ban, amikor a Távol-Keletrõl Párizsba költözött. Ma élõ legnagyobb képviselõje Mishio Kushi professzor, aki Svájcban, Hollandiában és az USA-ban (Boston) alapított kutató és gyógyító központokat. 
  
  
Tanfolyam: Makrobiotika, a gyógyító információ