Dermato-Vacuum-Reflexológia

Dermato-Vacuum Reflexológia 

  
Õsidõk óta ismert, hogy a bõr ingerlésével gyógyíthatók a belszervek. Bár a pontos magyarázatát akkor még nem tudták, hatékonysága miatt a népi gyógyászat kedvelt módszerévé vált, és világszerte elterjedt. Hazánkban néhány évtizede feledésbe merült, de mára ismét felfedezték, és egyre szélesebb körben használják.
  
A dermato-vacuum reflexológia belszervi betegségek gyógyítására szolgáló természetgyógyászati módszer, melynek tudományos hátterérõl, eszközeirõl, és a benne rejlõ lehetõségekrõl Dr. Taraczközi István orvos-természetgyógyászt kérdeztem. 
  
- Mennyire „õsi” tudásról van szó? 
- A dermato-vacuum reflexológia többezer éves népi gyógyászati módszer, amelyet ma már több milliárd ember ismer és használ világszerte. A köpölyözésrõl például Kínában i.sz. 281-bõl maradtak ránk feljegyzések, de említhetnénk a XI-XII. századi magyarországi leleteket is, melyek szerint tülökszarvba tett gyógynövényekkel gyógyítottak. 
  
- Mi a dermato-vacuum reflexológia tudományos alapja? 
- Az eljárás alatt a bõr elsõsorban vákuummal vagy egyéb reflexhatást kiváltó eszközökkel történõ ingerlését értjük. Hatásmechanizmusának alapját, elméleti magyarázatát az embrionális szelvényezettség, a Head-Mackenzie-féle zónaelmélet és a Pavlov-féle gerincvelõi reflexív adja, melyek lényege, hogy egy adott gerincvelõi szegment magasságában kilépõ idegszál mindig ugyanazt a bõrt, izmot, illetve belszervet idegzi be, és ezek egymással szoros funkcionális kapcsolatban vannak. Azaz egy adott bõrszegmentet, bõr-izomszegmentet ért patológiás hatás betegséget vált ki a megfelelõ belszervben, és fordítva: a belszervi betegségek kóros bõr- és bõr alatti izomszövet-elváltozást hoznak létre. Ez utóbbi adja a lehetõségét annak, hogy a bõr- és izomelváltozásokon keresztül a belszervek állapotát diagnosztizálni, illetve reflexterápiai eszközökkel gyógyítani tudjuk. 
  
- Említene egy konkrét példát, ami jól szemlélteti a bõr-izomszegment és a hozzá tartozó belszerv közötti funkcionális kapcsolatot?
- Égési sebesültek esetében megfigyelhetõ, hogy a bõrt ért nagykiterjedésû, vagy mély égési sérülés hatására akár másodpercek alatt fekélyek képzõdhetnek a gyomorban. Fordított esetben, amikor valaki öngyilkossági szándékkal sósavat iszik, a gyomor az erõs maró hatás következtében összerándul, és a gyomorból küldött információ hatására a gerincvelõn keresztül utasítást kapnak a test izomcsoportjai, melynek következtében a test összegörnyed, és a bõr rigiddé válik. 
  
- A módszer neve hallatán sokan asszociálnak a talpreflexológiára. Van ehhez köze a dermato-vacuum reflexológiának, vagy a ’reflexológia’ szó pusztán a kiváltandó reflexhatásra utal?
- A talpreflexológia a dermato-vacuum reflexológiával ellentétben alapvetõen energetikai beavatkozás, és csak kismértékben érvényesülnek a fizikai, mechanikai hatások. Hatásmechanizmusának semmi köze a szegmentelmélethez, ami viszont a dermato-vacuum reflexológiának a reflexzóna masszázs eljárásokhoz hasonlóan az alapját képezi. Átfedésre azonban mégis van példa: a talpreflexológiából ismert, hogy a kismedencei szervek elváltozásai a sarkon lokalizálódnak. Másrészt a sarkot idegzik be a keresztcsonti 1-es csigolya idegszálai is, így a sarok Head-zóna vonalai jelzik a kismedencei szervek betegségeit. Tehát például a prosztatagyulladás dermato-vacuum reflexológiai kezelése a talpreflexológiához hasonlóan a sarok Head-zónáinak ingerlésével történik. 
  
- Melyek a dermato-vacuum reflexológia fõ eszközei és területei? 
- Ezt az módszert általában belgyógyászati betegségek kiegészítõ terápiájaként alkalmazzuk. Ilyenek például a szív- és keringési rendellenességek, a légzõszervi illetve emésztõrendszeri megbetegedések, de mozgásszervi betegségek esetén is gyakran használt eljárás. A Head-zónák ingerlésének több módszere ismert: 
  
->A köpölyözés (egyszerû, szívó, hólyaghúzó, mozgó, gyógykrémes, véreztetéses, beszúrt tûre vagy bemetszésre helyezett köpöly, villámköpöly) egy kínai közmondás szerint a betegségek felét gyógyítja. Elsõsorban felsõ légúti betegségekre használt eljárás, de egyéb esetekben is hatékony. Magyarországon a mozgókrémes köpölyt nyuvasztásnak is hívják, amely drasztikus, de hatásos módszer. Minden elõbb említett eljárás nemcsak gyógyításra, de tonizálásra és betegségek megelõzésére is alkalmas. 
-> A moxálást (közvetlen moxák: sebhely nélküli, hólyagképzõdéssel vagy sebhelyképzõdéssel kísért moxák,  közvetett moxák: fokhagymás, metélõhagymás, feketeüröm-lepényes, fehérborsos, löszös moxák, köldökmoxák, stb., feketeüröm-hengerrel végzett moxálás: akasztott kiégetés, bõrre nyomott moxarúd) az akupresszúrás, akupunktúrás pontokon kívül minden fájdalmas pont enyhítésére, megszüntetésére és reflexhatás elérésére is alkalmazzuk. A különbözõ köldökmoxás és egyéb köldökstimulációs terápiák a hasüregi szervek funkcióját javítják. 
-> A masszázsok közül leggyengédebb a szeretetmasszázs, ahol a beteg bõrének finom érintésével történik a Head-zónák ingerlése. Kedvelt eljárás a mézmasszázs is, melynek során a mézzel bekent bõr ütögetésével a méz sûrûsége és tapadóssága miatt vákuumhatás jön létre. A speciális masszázsfogások célja pedig a betegséget mutató dermatóma, miotóma stimulálása, ezekben vérbõség elérése, amely során kiváltott reflexhatás a zónához tartozó belszervben gyógyulási folyamatot indít be. 
-> A hatóanyagelvû ingerterápiák (fokhagymapaszta, tormatapasz, mustártapasz, paprikatapasz, csalán, aranygomblevél, Evvodia ruta carpa-paszta, Euphorbia cansiu-gyökér paszta, Ricinus communis-paszta, hideg köldökmoxa) közül kiemelném a kapsziacin és az õrölt mustárpor jótékony hatását, melyek minden lokális bõr és izomprobléma gyógyítása mellett fõleg idült gyulladásoknál (például kismedencei gyulladások, hólyaghurut, idült hörghurut) hatékonyak. 
-> A bõrtûk, hengertûk, applikátorok (tûlepedõ, tûpárna) kiválóan alkalmasak többek között nyaki merevség és lumbágó okozta problémák kezelésére. 
-> A bõrben maradó tûk (búzaszemtû, rajzszögtû, akupunktúrás tû, háromélû tû és hosszú tû) alkalmazásának feltétele az orvosi diploma, házilag nem szabad vele foglalkozni. 
-> A fülgyertya sokak által már ismert és használt eljárás, melynek pozitív hatásai részben lokális, részben általános, egész testre kiterjedõ hatásával magyarázhatóak. Elsõsorban arcüregi, felsõlégúti hurut, és arcüreggyulladások kezelése mellett egyensúlyzavar esetén, valamint az egész test izomrelaxálásában tapasztalhatjuk hatékonyságát. 
  
- Ezek az eljárások bárki által alkalmazhatók, és akár házilag is kivitelezhetõk? 
- Igen, bár mindenki végrehajthatja otthon is, mégis bizonyos fokú jártasság szükséges hozzá, és körültekintéssel kell hozzáfogni. A dermato-vacuum reflexológiát végzõ ’terapeutának’ ugyanis pontosan kell ismernie az egyes szegmenteket, a hozzájuk tartozó szerveket, ellátási területeket, illetve azt, hogy bizonyos betegségek milyen elváltozást okoznak az adott területen a bõr-izom egységben. A Head-zónák ingerlésének különbözõ módjai és fokozatai vannak, ezek kiválasztása mindig egyénre és konkrét betegségre szabottan történik, ami szintén hozzáértést igényel. Emellett természetesen tisztában kell lenni az ellenjavallatokkal is, amelyekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy minden heveny beavatkozást illetõen a fent említett eljárások csak másodlagos, harmadlagos eszközlehetõségként merülnek fel. 
  
Denkinger Anita