Klasszikus masszázs

Klasszikus- vagy svédmasszázs 

  
A klasszikus vagy svédmasszázs az egyik legrégebben alkalmazott, fizikai gyógyeljárás. Már idõszámításunk elõtt 2700-ból vannak adatok arról, hogy az ókori Kínában masszázst alkalmaztak. Hosszú éveken át képezték a szakembereket és a tudást féltve õrizték. 
A mai masszázs elnevezés szószerinti fordítása gyúrást jelent. Az ókori görög tornacsarnokokban, a torna mellett alkalmazták a vérkeringés javítá-sára, a mozgásszervek rugalmasságának megõrzésére. 
Az ilyen célból végzett masszázst a XIX. században nevezték el „klasszikus” masszázsnak. A különféle masszázs-technikákat elõször egy svéd vívómester, Pehr Henrik Ling (1776-1839) rendszerezte, majd Metzger és Mosengeil foglalta össze az addig összegyûlt empírikus ismereteket. 
A masszázs a test felületén történõ, meghatározott mûfogásokkal végrehajtott, terápiás céllal végzett mechanikai ingersorozat. A szervezetnek ezekre az ingersorozatokra adott válaszreakciói hozzák létre a regressziós vagy a gyógyulási folyamatokat, a masszázs jótékony hatásait. Amennyiben helyes javallatok alapján, szakember végzi, minden esetben jótékony hatású. 
Napjaink feszült, túlhajszolt és toxikus világában egyre nagyobb jelentõsége van az ellazító, a nyugtató, a regeneráló és a méregtelenítést elõsegítõ svédmasszázsnak. A testen keresztül hatást tudunk vele gyakorolni a lélekre is. A masszázs során alkalmazott, optimálisan kivitelezett mechanikai ingerek közvetlenül vagy közvetve elõsegítik a sejtek, szövetek, szövet-rendszerek és ezáltal az egész szervezet optimális mûködését, harmóniáját. A masszázsfogások amellett, hogy ellazítanak, felüdítenek, oldják a feszültsé-get, regenerálnak is. A mozgásszervi betegségekben, izületi fájdalmakban, reumatikus panaszok esetén sok esetben önállóan is megállja a helyét a terápiás eljárások között. A rugalmasság, a fiatalság, a fittség megõrzéséhez elengedhetetlenül fontos, a modern wellness része. 
A jó masszõr részese lehet a megelõzésnek és a gyógyításnak egyaránt, ráadásul mindezt úgy érheti el, hogy nem kell ártalmas kemikáliákat alkal-maznia. A klasszikus masszázsfogások alkalmazása az emberi szervezet saját erõforrásait érvényesíti, így az önregeneráció egyik legkitûnõbb serkentõje.

Dr. Kiss-Szolingen Attila