Az íráskép fontossága

Az íráskép fontossága - Miért fontos a külalak? !


Az írás az ember különleges képessége.
Kézírással többnyire csak magunknak jegyzünk fel dolgokat, emlékeztetõt vagy ismerõseinknek írunk pár sort - Mit kell venni, mit csináljanak meg, mire hazajövünk..- Kérünk-közlünk röviden.
Azonban vannak alkalmak, amikor fontossá válik a kézírás olvashatósága. Egy hivatalos bemutatkozás, egy szabad kézi kísérõlevél a munkahelyi jelentkezéshez a nyomtatott önéletrajz mellé, vagy elég csak a kamasz / fiatal felnõtt gyermekünk iskolaváltásaikor az írásbeli felvételik olvashatóságára gondolnunk.
Bence értelmes, okos jó eszû és aktív fiatal. Iskoláit jó eredménnyel végezte, de az írás nem volt erõs oldala. Gondolta–és hangoztatta is –hogy a mai korban elavult a kézírás, felesleges fárasztó dolognak tartotta. „Úgyis mindenki géppel ír és nyomtat mindent. Minek is tanítanak kézírást, sokkal egyszerûbb lenne, ha már a suliban számítógépen írhatnák a dolgozatot.” „ Alényeg a lényeg, nem a kinézet.” mondogatta, mikor szóvá tették ismerõsei vagy szülei, a csúnya írását. Mivel tanárai elõbb-utóbb hozzászoktak a macskakaparásához, vagy ha lehetett inkább feleltették, mert tudták, hogy értelmes, így a bizonyítványokba jó jegyek kerültek. A felsõfokú tanulmányok végeztével, bátran jelentkezett egy ismert céghez vezetõ pozícióba. Biztos volt magában, fõleg, hogy laza ismeretségre is szert tett a cégnél.
Megerõltetve magát, - a tõle telhetõ legszebb írásával- megírta és mellékelte a kísérõlevelet, majd elküldte vele az Europass önéletrajzot, fotóval és várta az értesítést, hogy behívják interjúra.
Bence számára nagyon lassan teltek a napok, gondolta megkérdezi az ismerõsét, mire számítson. Meglepõdve hallotta, hogy az állásra több pályázó közül egy másik fiatalt vettek fel, az õ neve szóba sem került.
Nagyobb cégeknél, vagy divatos állásoknál olyan mennyiségû önéletrajz érkezik, hogy azok áttekintésére csak pár perc jut. A kísérõleveleket csak akkor nézik meg, ha az önéletrajz elnyerte érdeklõdésüket.
Sajnos Bence esetében a kísérõlevél csak megszemlélésre került, elolvasásra már nem, hiszen a nehezen olvasható betûket, kevéssé kisilabizálható szavakat, a szöveg elhelyezését, elrendezését látva, meg sem kísérelte a humán erõforrással foglalkozó szakember.
Bence késõbb, több elhelyezkedési kísérlet után, szembesült a ténnyel, hogy a kézírás fontossága napjainkban is meghatározó. Saját kárán volt kénytelen megtapasztalni, hogy az írott kommunikáció érthetõsége mennyi lehetõséget rejt magában.

Elterjedt, hogy kézzel írott önéletrajzot vagy kísérõlevelet kérnek egyes cégek. Azonban nem biztos, hogy minden esetben grafológus szakember vizsgálja az adott pozícióhoz való személyiségjegyeket. Amennyiben az olvashatóság, elhelyezés, áttekinthetõség kedvezõtlen, úgy a kívánt pozícióra legalkalmasabb személy is elbukhat az élet felvételijén.
Az elsõ benyomás és az egyértelmûség nemcsak a testi jelenlét esetén minõsíti az embert, hanem írott lenyomatával is.


Van mód az írás rendezésére nemcsak kisiskolás, de akár felnõttkorban is. Egy dolog kell hozzá, hogy az illetõ akarja a változást.
Egyéni grafomotoros fejlesztéssel, egyénre szabott specifikus módszerekkel segíteni lehet minden életkorban, hogy az életutat erõsen befolyásoló alkalmak esetén, már ne legyen ilyen problémája senkinek.

Bp. 2012. 01. 08.
 

Egyéni fejlesztésre vagy a most induló tanfolyamokra jelentkezni lehet: 
Szilágyiné Makra Ildikó

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
honlap: www.iraszavar.hu