Májvédelem

Mit tehetünk a májunkért?
 

A máj szervezetünk kitûntetett szerve, melynek központi szerepe van az anyagcserében és a méregtelenítésben is. A szervezetbe került káros anyagokat vagy a már felesleges molekulákat kiszûri, kiválasztja a vérbõl és lebontja azokat. Másik fontos feladata az epe termelése, ami az emésztéshez nélkülözhetetlen. Harmadik nélkülözhetetlen feladata a test számára szükséges fehérjék elõállítása.
Tekintsük át röviden a májbetegségek típusait. Leggyakoribb akut betegség a fertõzõ májgyulladás, más néven hepatitis. Ilyenkor influenzaszerû panaszok jelentkeznek, fejfájás, hõemelkedés, esetleg hasfájás. Ezt követõen jelentkezhet a sárgaság - elõször a szemben, majd a bõr is besárgul -, de nem kötelezõ. Vannak esetek, amikor a fertõzés tünetek nélkül zajlik. A másik akut megbetegedés a májtályog, ahol egy igen súlyos gyulladás lép fel és ennek tünetei a láz, májtáji fájdalom, esetleg hányás is jelentkezhet.
A krónikus betegségek közé tartozik a Hepatitis B és C vírusfertõzés. Szerte a világon mintegy 300-350 millió krónikus hepatitis-B fertõzöttet tartanak nyilván. Ez a világon a legelterjedtebb fertõzõ megbetegedés. Különösen veszélyes a hepatitis C, amely hosszú évek alatt májdaganathoz vezet. Mivel nincsenek markáns tünetei, a betegség évekig rejtve marad. Halmozott elõfordulás van azok között akik 1992 elõtt vért kaptak, ugyanis a véradók vérét ez elõtt az idõpont elõtt nem szûrték
Krónikus az alkoholos májbetegség, ami a fokozott alkoholfogyasztás következménye. Ezzel kapcsolatban tévesek az általános nézetek, hogy mennyi is a sok? Nem csak annak lehet alkoholos májbetegsége, aki „gyakran felönt a garatra”. Az egyéni érzékenységtõl, testsúlytól és a fogyasztott alkohol minõségétõl is függhet a betegség kialakulása. Mindezek alapján napi 1-1,5 dl égetett szesz, vagy ennek megfelelõ 1,5 l sör vagy 1 l bor az a mennyiség, amely hosszú távon elfogyasztva, károsan hat szervezetünkre.
Másik fontos krónikus májbetegség az autoimmun alapon kialakuló betegség. Ilyenkor a szervezet immunrendszere önmagát támadja, és hosszú éveken át rombolja a máj szerkezetét, mûködését. Szerencsére jelentõs a regenerálódásra való képessége és a tartalék kapacitása. Ezért a funkció csökkenése ellenére képes tartósan kiszolgálni szervezetünket, látványosabb tünetek nélkül.
A krónikus májbetegségek vége mindig a májzsugor, ami azt jelenti, hogy májunk az eredeti méretéhez képest jelentõsen csökken, a sejtek kötõszövetesen átalakulnak, elvesztve funkciójukat, illetve egy részük elhal. Ez a fajta károsodás már visszafordíthatatlan.
Nézzük meg, hogyan juthatunk el idáig. A végstádium elõtt a betegségnek még két állomása van. Az elsõ stádiumban zsírmájról beszélünk, amikor a májsejtekben megnõ a lerakódott zsír mennyisége, és ilyenkor a máj megnagyobbodása észlelhetõ. Teljes regenerálódást érhetünk még itt el, ha megfelelõen beavatkozunk és támogatjuk májunkat. A második állomás az un. gyulladásos zsírmáj, mikor a sejtek duzzadásán túlmenõen az érzékenység, idõnként a fájdalom is megjelenik. Sajnálatos módon a sejtek kötõszövetes átalakulása már megkezdõdik, és csak részleges regeneráció érhetõ el. Ebben az állapotban megnõ a májrák kialakulásnak veszélye is.
Mit is jelent a helyes terápia, a támogatás, mi a regeneráció módja?
A máj csak egy bizonyos mennyiségû káros anyagot tud feldolgozni és hatástalanítani. Ha a kapacitásán felül kapja ezeket a romboló anyagokat, a megmaradt aktív méreg a májat támadja meg. Itt lehet segíteni! A máj funkcióját kiegészítjük természetes anyagok bevitelével. Ilyenkor U-vitamint, cysteint, glutaminsavat, ornitint, metionint, aszparaginsavat és az orvos által elõírt vízhajtót, vérnyomáscsökkentõket is alkalmaznunk kell.
Mi a legegyszerûbb útja annak, hogy tudomást szerezzünk májunk mûködésérõl? Évente egyszer elmegyünk a háziorvoshoz teljes vérképet csináltatni és ha a májenzimek bármelyike (GOT, GPT,GGT, LDH, ALP) a referenciaérték fölé emelkedik, akkor gondoljunk valamilyen májkárosodásra és beszéljünk orvosunkkal. 
A Vitalitae termékcsalád 
Ergeron nevû készítményében a máj regenerálását segítõ fenti természetes anyagok mindegyike megtalálható, és az eddigi preklinikai kísérletek eredményei is azt bizonyítják, hogy májunk egészségének megõrzéséhez ez a készítmény hatékony támogatást nyújthat. Fontos kiemelni azt is, hogy nincs benne mesterséges színezék vagy ízesítõ, nem okoz allergiát, terhesek is szedhetik, és már napi egy Ergeron kapszula is eredményesen hozzájárulhat egészségünk megõrzéséhez.


www.berthamedical.hu