Szódabikarbóna

A SZÓDABIKARBÓNA 47 FÉLE FELHASZNÁLÁSI MÓDJA 

Nem akarok lázítónak hangzani itt, de van egy lázadó tervem a sok vegyi tisztitószereket forgalmazó cég ellen. Az emberiség egyik fõ dobása a környezeti szennyezõanyagok, a tisztító-és testápoló termékek csatornákba mosása és vízrendszereink vegyi anyagokkal való elárasztása. Nem csoda hát, ha a halakban nehézfémek, a delfinekben pedig triclosan van(rovarirtószer). 

Egyszerû és nagyszerû tervem tehát, hogy mindenkit bíztassak arra, hogy használja a szódabikarbónát az alábbi 47 féle módon. 

Tehát pontosan hogyan mûködik a szódabikarbóna? Szódabikarbóna, alias nátrium-hidrogén-karbonát, segít szabályozni környezetünk pH-ját. Amikor a szódabikarbóna egy savas vagy lúgos anyaggal érintkezik, arra törekszik, hogy semlegesítse a pH-t. Ezen túl, a szódabikarbóna képes pH változások lassítására, vagyis pufferolásra. Ez a kettõs képesség, a semlegesítõ és pufferoló hatás teszi lehetõvé azt, hogy például a hûtõben savanyú szagokat semlegesítsen, valamint hogy tisztítószerek erejét növelje. Egyszerû kémiai reakció, messzemenõ hatásokkal tisztítás és szagtalanítás terén. És így minden további nélkül, ennyit a tudományról. Nézzük, hogy felvéve a lázadó házvezetõnõ kesztyûit,mennyi mindenre tudjuk népi bölcsességünkben már régóta szereplõ szódabikarbónánkat használni… 

Testápolás 

1. Csináljunk fluor mentes fogkrémet 

Szódabikarbónát keverjünk össze 3 százalékos hidrogén-peroxid oldattal. Ime egy alternatíva a kereskedelmi fluoridos fogkrémek helyett. És még a fogfehéritést is elvégzi, nemcsak a tisztitást. 

2. Szájfrissités 

Tegyen egy teáskanál szódabikarbónát egy fél pohár vizbe és öblögesse vele ki a száját. Semlegesíti a szagokat, nem csupán elfedi azokat. 

3. Szájápoláshoz használt eszközök tisztitására 

Áztassuk be szájápolási eszközeinket a következõ oldatba: 2 teáskanál szódabikarbónát oldjunk fel egy pohár vagy kis tál meleg vízben. A szódabikarbóna fellazítja az élelmiszer-részecskéket és semlegesíti a szagokat. 

4. Bõr-és testradir 

Elkészitése: 3 rész szódabikarbóna, 1 rész víz. Dörzsölje át körkörös mozdulatokkal finoman bõrét. Öblitse le tiszta vizzel. Mindennapos használatra is ajánlott. 

5. Természetes dezodor 

Kenjük rá a hónaljunkra, és semlegesíti a testszagot. 

6. Használjuk savlekötõként 

A szódabikarbóna biztonságos és hatékony antacid enyhíti a gyomorégést és / vagya savas gyomorrontást. 

7. Rovarcsípésekre és viszketõ bõr esetén 

Rovarcsípések esetén, kavarjon össze egy kis szódabikarbónát és vizet, és kenje az érintett bõrfelületre. A viszketés enyhitésére, tegyen egykis szódabikarbónát a kezébe és dörzsölje be a nedves bõrbe fürdés vagy zuhanyozás után. 

8. Készítsünk kéztisztítót 

3 rész szódabikarbóna, 1 rész víz, vagy 3 rész szódabikarbónából és 1 rész folyékony szappanból készitünk oldatot, ami jó kézmosásra, tisztitásra. Ezután öblítsük le tiszta vizzel. 

9. Segítség a hajnak 

Az ecet csodálatos a hajra , de a szódabikarbónának megvan a maga helye a zuhany alatt is. Tegyünk egy kevés szódabikarbónát a tenyerünkbe együtt a kedvenc samponunkkal. Samponozzuk be a hajat és jól öblítsük le. A szódabikarbóna segít eltávolítani a maradék piszkot, így a hajtisztább és kezelhetõbb lesz. 

10. Tiszta hajkefék és fésûk 

A fényes hajhoz fontos a kefék és fésûk tisztán tartása is. Áztatássa a fésûket és keféket 1 teáskanál szódabikarbóna egy kis langyos víz keverékében. 

11. Készítsen fürdõsót 

1/2 csésze szódabikarbónát adjon a fürdõvizbe, hogy semlegesítse a savakat bõrén,és segítsen lemosni az olajat és az izzadságot. Egyben pedig a bõrt nagyon puhává is varázsolja. 

12. Megnyugtatja a lábakat 

Oldjon fel 3 evõkanál szódabikarbónát egy edény meleg vízben, és áztassa benne lábfejét,meg fogja nyugtatni lábait. 

Takarítás 

13. Súrolószer készítése 

A biztonságos, hatékony fürdõszoba kád, csempe-és mosogató, fényes fali csempetisztitásához- szórjon szódabikarbónát egy tiszta nedves szivacsra és dörzsölje vele a felületeket a szokásos módon. Majd mossa le vizzel és törölje szárazra a tisztitott felületeket. 

14. Kéziedény és evõeszköz mosó 

2 púpozott evõkanál szódabikarbónát adjunk hozzá mosószerünkhöz, és az edényekrõl könnyebben fog leoldódni a zsir. A ráégett ételeket a szódabikarbóna és vizes mosószer keverékében áztassa, majd szivacsra szórt szódabikarbónával súrolja le. 

15. Szivacsok felfrissitéséhez 

Áztassuk az áporodott szagú szivacsot egy erõs szódabikarbónás oldatba (4 evõkanál szódabikarbónát feloldunk 1 liter meleg vízben). 

16 Tisztítsa meg a mikrohullámú sütõjét 

Szódabikarbónát szórjunk egy tiszta nedves szivacsra. Kiváló módja a gyengéd tisztításnak és a mikroban soha nem hagy durva vegyi szagot. Alaposan öblítse le vízzel. 

17. Ezüst evõeszközök tisztitására 

Használjon szódabikarbóna pasztát 3 rész szódabikarbóna, 1 rész vízbõl. Dörzsölje át az ezüstöt tiszta ruhával vagy szivaccsal. Alaposan öblítse le, és szárítsa meg õket mig csillogóvá nem válnak. 

18. Tiszta kávé és tea edények 

Kávé és tea foltokhoz oldjon fel 1/4 csésze szódabikarbónát 1 liter meleg vízben. A makacs foltokhoz egy éjszakán át való áztatást javaslunk. 

19. Tisztítsa meg a sütõt 

Szórjunk szódabikarbónát a sütõ aljára. Sprézzünk rá vizet, hogy a szódabikarbóna benedvesedjen. Hagyjuk igy a sütõt éjszakára. Reggelre a szódabikarbóna feloldja a szennyt, amit aztán szivaccsal kitörölhetünk. 

20. A padló tisztitása 

A szennyezõdést és piszkot el tudja távolitani a padlóról oly módon, hogy 1/2 csésze szódabikarbónát egy vödör meleg vízzel összekever és az így felmosott padló tiszta csillogó lesz. A papucs jelek használja szódabikarbóna egy tiszta nedves szivaccsal, majd öblítse le. 

21. Tiszta Bútorok 

Tudta,hogy a falakról és festett bútorokról szódabikarbónás nedves szivaccsal dörzsölés nélkül, könnyedén tudja eltávolitani még a zsirkréta nyomait is? Törölje át tiszta, száraz ruhával a felületeket. 

22. Tiszta Zuhanyfüggönyök 

Tisztítsa és szagtalanítsa vinil zuhanyfüggönyeit úgy, hogy szódabikarbónát tesz közvetlenül egy tiszta, nedves szivacsra vagy kefére, és azzal áttörli függönyét. Majd öblítse le tiszta vizzel azt. 

23. Folyékony mosószere hatásfokát növelheti 

1 csésze szódabikarbónával a folyékony mosószer is keményebben dolgozik. A jobb pH egyensúly a ruhákat tisztábbá, frissebbé, és fényesebbé teszi. 

24. FinomanTiszta Babaruha 

A babák bõre igényli a gyengéd tisztítószerek használatát, és jó tudni, hogy a szag és foltok elleni harcban a szódabikarbóna az elsõ helyen áll. A makacs foltokhoz adjunk hozzá folyékony mosószerünkhöz 1/2 csésze szódabikarbónát. 

25. Tiszta anyagpelenka 

Oldjunk fel 1 csésze szódabikarbónát, 2 liter vizben, és alaposan áztassuk benne a pelenkákat egy éjszakán át.

26. Tiszta sport felszerelés 

Használjon szódabikarbóna oldatot (4 evõkanál szódabikarbóna, 1 liter meleg víz) a tiszta és szagtalanított sportfelszerelésekért. Szórjuk bele a szódabikarbónát és a tornaterem golftáska táskák szagtalanítás, tiszta golfvasaló (karcolás nélkül õket!) 

27. Távolítsa el az olaj és zsírfoltokat 

A garázsból vagy a kocsibejáróról könnyen eltisztíthatja az olajfoltokat úgy, hogy szódabikarbónát szór rájuk, aztán nedves kefével megdörzsöli a felületet. 

28. Tiszta Elemek 

A szódabikarbónát arra is lehet használni, hogy semlegesítse az akkumulátorsav okozta korróziókat az autókon, fûnyírókon,stb. 3 rész szódabikarbóna és 1 rész víz alkalmazásával egy nedves ruhával dörzsölje át a korrodálódott akkumulátor pólusait. A tisztítás után lehet újra csatlakoztatni a terminálokat, amiket érdemes áttörölni vazelinnel ,hogy a jövõben ne érje õket korrózió. 

29. Tiszta autók 

Az autó, a lámpák, króm, ablakok, gumiabroncsok, vinil ülések ésa szõnyegek tisztításakor nem kell aggódni a nem kívánt karcolásokért. Használjon szódabikarbóna oldatot, oldjon fel 1/4 csésze szódabikarbónát 1 liter meleg vízben. A makacs foltok eltávolítására használjon szódabikarbónát nedves szivacsra szórva. 

Dezodorálás 

30. Szagtalanítás a hûtõben 

Egy nyitott doboz szódabikarbónát helyezzünk a hûtõszekrény polcára hogy semlegesítse a szagokat. 

31. A vágódeszka szagtalanítása 

Megszórjuka vágódeszkát szódabikarbónával, dörzsölés, öblítés. 

32. Kuka,bármilyen szeméttartó szagtalanítása 

Szórjunk szódabikarbónát szeméttartónk aljára, hogy a szemét szagát sakkban tartsuk. 

33. Újrahasznosítható tartály szagtalanítása 

Idõszakonként szódabikarbónás nedves szivaccsal törölje át a tartályt. 

34. Vízlefolyók szagtalanítása 

A mosogató és a kád lefolyóba öntsünk 1/2 csésze szódabikarbónát és melegcsapvízzel mossuk le azt. Ez semlegesíti a lefolyóban lévõ szagokat. (Ez egy jó módja annak, hogy kidobja a hûtõbõl visszavonult szódabikarbónát.) Vagy öntse le azt a csatornába. 

35. Szagtalanítsa és tisztítsa meg mosogatógépét. 

Szagtalanításra a mosogatógépet gyengéd tisztító mosási cikluson futtassa át, tisztításra pedig használja a mosogatóanyaggal együtt. 

36. Vegye szagát szõnyegeinek 

Bõségesen megszórjuk a szõnyeget szódabikarbónával. Egész nap vagy egész este hagyja rajta a szõnyegen a szódabikarbónát, Következõ nap ki kell porszívózni a szõnyeget. 

37. Vegyeszagát porszívóinak 

A fentimódszert használva a szõnyeg, maga a porszívó is szagtalanodik. 

38. Ruhásszekrények felfrissítésére is ajánlott 

Tegyen egy nyitott doboz szódabikarbónát a szekrénybe és az dezodorálja ruháit. 

39. Autók szagtalanítására 

A szagok általában beleülnek az autó kárpitjába, szõnyegébe. Várjunk 15percet (vagy ennél hosszabb ideig erõs szagok esetén), és szívjuk fel porszívóval a szódabikarbónát. 

40. Macskadobozok szagtalanítására 

Tegyünk a doboz aljára szódabikarbónát, majd töltse ki a szokásos módon az almot. 

41. Háziállatok ágyának tisztántartására 

Bõkezûen szórjuk a szódabikarbónát az ágyra, 15 percet kell várni (vagy ennél hosszabb ideig erõsebb szagok esetén), majd porszívózzuk ki. 

42. Edzõcipõk szagtalanítására 

Szódabikarbónát a cipõkbe szórva a szagok semlegesítõdnek. Rázza ki cipõibõl azt mielõtt használná õket. 

43. Ágynemû frissítésre 

1/2 csésze szódabikarbónát adjunk a mosóporhoz, frissebb, tisztább lepedõket és törülközõket kapunk. 

44. A plüssállatok tisztítására is kiváló 

Tartsa a kedvenc játékokat tisztán, száraz szódabikarbónával bedörzsölve azokat majd 15 perc után rázza ki õket. 

45.Kempingezésnél elengedhetetlen kísérõtárs Csodaszer mosogatásnál,kéztisztításnál, dezodor, fogkrém, tüzoltó és sok más. 

46. Tûzoltásra is alkalmazható. 

A szódabikarbóna segíthet a kezdeti kisebb konyhai tüzek megfékezésében, mert felhevítve szén-dioxidot bocsát ki amely segít elfojtani a lángokat. 

47. Gyümölcs és zöldség tisztító 

Bármilyen koszt jól leradíroz a friss gyümölcsökrõl és zöldségekrõl. Egy tiszta nedves szódabikarbónás törlõruhával, dörzsölje át és öblítse le azokat.