Világbetegségek-gyógynövények

Világbetegségek ellen gyógynövényekkel
Szabó György elõadása
 


Szabó György, a híres bükki füvesember családja történetének bemutatásával kezdte elõadását. Nagy tisztelettel és szeretettel mesélt sajókazinci Bori nagymamájáról, akitõl megtanulta a füvek tudományát. Családjában generációról generációra száll az a gyógynövényekrõl való tudás, melyet manapság egyre több ember szeretne megismerni. Szabó György, vagy ahogy sokan ismerik, Gyuri bácsi méltatta a magyar füves-javas hagyományt: a honfoglalás korából, középkori füves emberek történeteibõl idézett példákat. Elmondta, hogy szívügye a népgyógyászati tudás megõrzése. Ezzel a céllal alapította meg 2005-ben a Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesületet, melynek feladata az ismeretterjesztés, a hagyomány átadása.
Beszélt a cukorbetegségrõl, melyrõl már az ókorból is származnak leírások, tehát nem új keletû betegségrõl van szó. Elmondta, hogy a népgyógyászat számos, évezredek óta bevált növénnyel segít ezen a bajon. Például a csicsókával,mely inulin tartalmánál fogva lassítja a szénhidrátok felszívódását. Kiváló gyógynövény erre a betegségre a kukoricabajusz, a babhéj, a fekete áfonya levél; megelõzésre az erdei szeder és az erdei málna levele. Beszélt a cukorbetegségre való híres teakeverékérõl, a Diabess-Györgyteáról, mely magyar és nemzetközi szabadalmat élvez. A teát 2006-ban az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél törzskönyveztették Diabess-Györgytea néven, gyógyhatású növényi készítményként. Gyuri bácsi elmondta: a tea annyira bevált, hogy több kórház érdeklõdik iránta és már fogyasztják külföldön is.
A daganatos betegségek megelõzésében és gyógyításában ismert és kevésbé ismert gyógynövényekrõl beszélt. A közönséges galajt említette elõször, melynek teája is és frissen préselt leve is nagyon jót tesz a daganatos szervezetnek. Ezt sajnos kevés helyen gyûjtik, pedig kiválóan tisztítja a mirigyrendszert és a rák megelõzésében is komoly szerepe van. Elmesélte, hogy a fehér fagyöngyöt Németországban és Svájcban is használják a mellrák gyógyítására, illetve a rák megelõzésére. Dicsérte a somlekvárt, mely a leukémiás szervezetre nagyon jó hatással van, csökkenti a fehérvérsejtek számát. Gyuri bácsi beszélt a Pécsi Orvostudományi Egyetem kutatásáról, mely azt vizsgálta, hogy a csángók és a székelyek mit használnak a rák ellen. És talán mindannyiunk meglepetésére a szilvalekvárt, természetesen cukor nélkül. Orvosilag is visszaigazolták, hogy ez jól mûködik. A hatás a szilvában található nagy mennyiségû antioxidánsnak köszönhetõ, mely lekvár és aszalt gyümölcs formájában is megtalálható benne.
Gyuri bácsi harmadik témája a termékenység volt. A népgyógyászat azt vallja, hogy a gyermekvállalás elõtt elõször ki kell tisztítani a szervezetet. A füvesember által kidolgozott babaváró program egy csalánnal és dióval végzett tisztítással kezdõdik. Ezt követik a termékenységet növelõ lépések. Gyuri bácsi elõadásának végén hálás szülõk felvételeit mutatta meg gyermekeikrõl, akik a babaváró program segítségével fogantak meg. Végezetül pedig egy édesapa köszönõ levelébõl olvasott fel csillogó szemekkel.

 

Elérhetõségeink:
interneten: gyorgytea.hu és www.diabess.hu
- telefonon: (46) 390-278
- egyesületi irodáink:
Budapest V. kerület, Bank utca 6
Bükkszentkereszt, Kossuth utca 33