Macskakarom

MACSKAKAROM ÉS FAJTÁI AZ EGÉSZSÉG SZOLGÁLATÁBAN

TUDOMÁNY A HAGYOMÁNY HÁTTERÉBEN

A macskakarom (Uncaria tomentosa) egy Dél- és Közép Amerika esőerdeiben vadon tenyésző, hosszú életű, fás szárú kúszónövény.  Több mint 35 fajtája ismeretes –egyesek Ázsiában is megélnek –ám csak két fajtája futott be tudományos karriert: az előbbi mellett az Uncaria guianensis (magyarul: kosszarv).

Dél-Amerikai indián sámánok időtlen idők óta használják kérgét és leveleit gyógyításra. Hitük szerint hatalmas erejű szellemlények élnek a fában, melyek képesek segíteni a beteg emberen. Nem véletlen tehát, hogy az Uncaria híre a spanyol nyelvterületen terjedt el legelőször, majd Latin-Amerika közvetítésével az angol nyelvterületen is. Ezzel a tudományos érdeklődés középpontjába került. Úgy tűnik, hogy a sámánok nem tévedtek … legfejjebb picit pontatlanok voltak!

Tudósok, köztük magyar tudósok  is eddig több mint száztíz hatóanyagot azonosítottak e liánok kérgében. Ők nevet is adtak az ismeretlen „szellemlényeknek”: alkaloidoknak, procianidoknak, triterpéneknek nevezik őket.  Élettani hatásai serkentik az immunrendszert, elősegítik a rosszindulatúan elfajult sejtek elhalását, gyulladásgátlók és védik az egészséges sejteket a szabadgyökök lappangó, ám halmozódóan károsító hatásával szemben. Több vizsgálat igazolta tápcsatornai hámsejtek (főleg bél- és vastagbél) sejtekre való kedvező hatását. HIV fertőzött betegeken eredményesen alkalmazták a limfocita szám (védekező fehér vérsejtek egyik fajtája) növelésére. Állatkísérletekben még szélsőségesen nagy adagokban (5 g / test kg) sem észleltek mellékhatást, egészséges sejtek károsodását.  E gyógynövényekből készült CoDTM tea in vitro hatását vizsgáló német intézmény hivatalosan jelentette epirubicin-re (citosztatikum) ellenálló rákos sejtek elhalását, ha a citosztatikumot macskakarom CoDTM teával társították. Hasonlóan bíztató tudományos eredményekre jutottak neves magyar kutatóintézetek (Semmelweiss Orvostudományi Egyetem; Pécsi Orvostudományi Egyetem) is.

A RÁK ELLENI KÜZDELEM LEGHATÉKONYABB FEGYVERÉT TUDÁSNAK HÍVJÁK. - DR. J.F. COY

Biológiailag hatásos mennyiségben kiszerelt macskakarom készítmény már kelet-Európában és Magyarországon is elérhető. Társaságunk a Magyar Természetgyógyászok Szövetségével karöltve munkálkodik azon, hogy a hiteles, tudományosan megalapozott információkat és ezeket a hatásos gyógynövényeket meg kivonatokat széles körben hozzáférhetővé tegyük e régió rászoruló lakossága számára.

Érdekes, hogy Magyarországon az Országos Élelmezéstudományi Intézet bár szakmailag ellenzi az Uncaria tomentosa orvositól eltérő alkalmazását, de indoklásukban elismerik annak kiemelkedően kedvező élettani hatásait. Lásd a http://www.oeti.hu/?m1id=1&m2id=54 linken!