Taping terápia - Body taping

Body taping, med tape, medi tape, medical tape, black tape, power tape, acutape, kinezotape, kinesio tape, sport tape, beauty tape, lift tape, fitt tape. Az itt felsorolt

kifejezések mindegyike a szalagragasztásos gyógyítási eljárás szinonimái, a teljesség igénye nélkül.

Maga a taping terápia régóta ismert. A dermato-vacuum reflexológia, melynek lényege a bőrnek elsősorban vákuummal vagy más eszközzel történő ingerlése, melyek célja részben lokális vérbőség elérése, az alatta elhelyezkedő szövetek oxigén

nel és tápanyagokkal történő ellátása, valamint a felhalmozódott salakanyagok eliminálása. Távolhatása pedig az itt elhelyezkedő reflexpontokon, akupresszúrás pontokon, dermatómás, miotómás hálózaton keresztül a belszervek állapotának javítása, gyógyítása. A taping terápia során a felhelyezett tapaszok lokális vákuumhatást kifejtve érik el az előbbiekben leírt hatást.

Amennyiben a tapaszok különböző kémiai hatóanyagokkal vannak átitatva (paprika, mustár, fokhagyma, gyömbér, torma), a kezelés során a fizikai és kémiai ingerek összeadódnak. A szalagok felhelyezésénél figyelembe vesszük az előbb említett pontokon és zónákon kívül a bőr alatti, ún. Langer kötőszöveti zónák lefutásának irányát is.

Természetesen a taping terápia során az egyes természetgyógyászati, egészségügyi ágak és irányzatok a saját területüknek megfelelően változtatják, bővítik a módszer leírását.

Mindannyiunk örömére a szépségipar és annak különböző módszerei is előszeretettel használják a ragasztást, lásd a black taping sikereit. Az érdeklődés felkeltése érdekében látható itt egy black tape fotó.

 

Hogyan hat a taping terápia?

A helyesen alkalmazott tapasz jótékony hatása nyugalmi állapotban és mozgás közben is azonnal érezhető. A tapasz enyhén megemeli a felhámot, és ezáltal fellazítja az alatta húzódó irharéteget (corium), vmint az alsóbb bőrszöveteket is. Ez azonnal csökkenti a feszültséget és a nyomást a bőr alatt található szövetrétegekben. Így akadálytalanabbul tud keringeni a vér és a nyirokfolyadék és javul az izmok és idegek tápanyag- és oxigén ellátása. A bőrrel való szoros, de rugalmas kapcsolat révén a tapasz követ minden mozdulatot, aminek következtében az alatta található izmok, kötőszövetek és idegek állandóan egymásnak nyomódnak. Ez masszírozó, ellazító, élénkítő hatást vált ki. A tapasz megfelelően felhelyezve képes összehangolni a mozgásfolyamatokat.

A szalagok anyaga

A tapasz minden mozdulatot követ: nyúlik és összehúzódik, nem korlátozza a mozgást és nem szorítja el a kezelt testrészt. Ellenkezőleg: fájdalomcsillapító, anyagcsere-serkentő és keringésjavító hatása révén mozgásra késztet. Javítja a vér- és nyirokkeringést, valamint a kiegyensúlyozott mozgásfolyamatokat, fájdalom esetén pedig kevésbé hajlamosít túlzott kíméletességre.

A jelenleg használt tapaszok az emberi bőr tulajdonságait követik. A tapasz rugalmassága, nyújthatósága a bőréhez hasonlóan 130-140 százalékos (hosszanti irányban). A tapasz vastagsága és súlya szintén a bőréhez hasonló. Ezáltal a tapasz minden mozdulatot követ anélkül, hogy viselőjét korlátozná a mozgásban.

A tapasz anyaga pamutszövet. A ragasztóréteg allergénmentes - nem tartalmaz latexet. A ragasztóhatás a test hőjének hatására aktiválódik. kb. 5-7 napig megmarad. – feltéve, ha nem áztatjuk le vízben ülve. A kezelés alatt tusolás ajánlott. A szalagot ragasztó sprayvel is használhatjuk, így a víznek kitett helyeken is tovább fent marad. Annak érdekében, hogy a tapaszok hosszabb viselése esetén se lépjen fel bőrirritáció, gyártáskor speciális szövetmintát alkalmaznak, mely lehetővé teszi, hogy a bőr lélegezzen.

 

A szalagok színe

A napsugarak gyógyhatásában gyökerező színterápia a legősibb kezelési módok egyike. A színeket számos kultúrában használják a legkülönfélébb panaszok célzott enyhítésére. Tudományos szempontból a színek elektromágneses hullámok. Ezek közül az ember egy bizonyos rezgési (spektrális) tartományt érzékel, a magas rezgésszámú infravörös sugárzástól (meleg) az alacsony rezgésű ultraibolya sugarakig (hideg). A szemünkön kívül azonban a legújabb kutatások tanúsága szerint a bőrünkön keresztül is felvesszük ezeket a fényhullámokat és energiákat, az idegpályák pedig elvezetik őket a központi idegrendszerig, amely a különféle színekre más-másféle módon reagál. Ezek a felfedezések teszik indokolttá a tapaszok színének megválasztását.

 

Színválasztás

Duzzanatok és gyulladások csillapításához legtöbbször a kék színt választjuk, hűsítő hatása miatt. A nyak és vállfájdalmak, merevségének kezelésére inkább piros, pink színt, mely melegítő hatású. Ebből is láthatjuk, hogy megkülönböztetünk hideg színeket (kék, fekete) és meleg színeket (piros, pink). A bézs színű szalag a szalagok jolly jokere. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy gyulladás vagy hideg, kattogó ízület akkor ezt a szalagot használjuk.

Semleges hatású szalag, előszeretettel használják, arcon, nyakon és más látható testfelületen.

Természetesen a taping terápia irányzatai számára lehetőséget és okot adnak a vitára, hogy a módszer Koreából, Japánból, Kínából, Indiából származik-e vagy ez a nyugat találmánya.

Dr. Taraczközi István

Mindenkit szeretettel várunk Taping Terápia – Body Taping előadásunkra, az aktuális időpontot megtalálja a Programnaptárban.

További információ és jelentkezés: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. gmail.com vagy 20/360-9560