Tesztoszteron

Faloon: A tesztoszteron vita

A tesztoszteron hormon szintje fiatal férfiaknál magas, az életkor előre haladtával azonban csökken. Bár egyre több kutatás igazolja az időskori tesztoszteron pótlás hatékonyságát, a hagyományos orvoslás még mindig ódzkodik alkalmazni. Pedig ezzel sok szívroham és stroke megelőzhető lenne.

Számtalan kutatási eredmény bizonyítja, hogy a tesztoszteron létfontosságú szerepet játszik a szervezet fiatalos anyagcsere-folyamatainak fenntartásában, egy nemrégiben publikált átfogó vizsgálat pedig arról számol be, hogy az alacsony tesztoszteron szint idős férfiak esetében egyenesen végzetes lehet.

Ijesztő, hogy olyan orvosok végeznek klinikai vizsgálatokat, akiknek fogalmuk sincs róla, hogyan lehet előrehaladott korban is biztosítani a fiatalos hormonszinteket. Pedig számtalan tanulmányból tudható, hogy ha a vér tesztoszteron- és ösztrogén szintje nincs egyensúlyban, az halálos veszedelmet jelent az érintettek számára.

Egy férfi testi sejtjei tele vannak olyan receptorokkal, amelyeket a tesztoszteron hormon aktivál. Ha például az agynak elég tesztoszteron áll rendelkezésére, hogy hozzá tudjon kapcsolódni ezekhez a receptorokhoz, az olyan előnyökkel jár, mint a jó kedélyállapot és a magas szintű kognitív képességek.

De ugyanígy az izmok, a csontozat, az erek vagy az idegszövetek esetében is a tesztoszteron szolgáltatja azokat a fontos parancsjeleket, amelyek alapján a sejtek fiatalosan tudnak működni. Ha a tesztoszteron szint csökken, akkor a szervezetben különböző degeneratív folyamatok indulnak be.

A teljes cikk ITT olvasható.