HAT KÍNAI TEAFAJTA KÜLÖNBÖZŐ HATÁSA

A kínai tealevelek közt nagy különbségek vannak már kinézetre is. A fermentációs folyamat szempontjából a hagyományos teákat hat csoportba sorolják. Ezek: zöld tea, vörös tea, fekete tea, oolong, fehér tea, illetve sárga tea. A hat teafajtának különböző hatásai vannak. Ezért az egészségmegőrzés során mindig a legalkalmasabb teát kell választanunk.
 

Zöld tea: Enyhíti a testi tüzet és megelőzi a rákot. A zöld teának minden más teafajtánál jobb a rákmegelőzési funkciója. A zöld tea csökkentheti a rák kialakulásának veszélyét a mell, a prosztata, a tüdő, a szájüreg, a hólyag, a vastagbél, a gyomor, a hasnyálmirigy vagy más testrészek esetében. A hagyományos kínai orvoslás elméletei szerint a zöld tea kicsit hideg, segíthet a tűz enyhítésében. Ezért a zöld tea alkalmas azoknak, akiknek erős az alkatuk, hőségük, illetve tüzük van. A zöld tea a hideg gyomrúaknak nem jó.
 

Vörös tea: Melegíti a gyomrot és megvédi a szívet. A vörös teát Magyarországon fekete teaként ismerik. A vörös teának jobb a hatása a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésekor, mint más teáknak.
A hagyományos kínai orvoslás elméletei szerint a vörös tea langyos jellegzetességű, melegítheti a gyomrot, és jó a gyenge vagy hideg alkatú embereknek, illetve az időseknek is.

 

Fekete tea: Véd a hidegtől és csökkenti a zsírt. A fekete tea fermentált tea, Magyarországon sötét vagy préselt teaként ismerik. Rengeteg kínai fekete tea van a híres puer (pu-erh) teán kívül is, hatásaik pedig különbözőek. A puer csökkentheti a vércukor- és a vérlipidszintet, illetve vírusölő hatása is van. A fu zhuan tea erős lipidcsökkentő és fogyasztó hatású. A qing zhuan tea nemcsak jó hatással van a fogyásra, hanem hasznos a gyomor egészségének megőrzésére is. A fekete tea a hagyományos kínai orvoslás elméletei szerint semleges jellegzetességű, véd a hidegtől, ezért a gyenge és hideg alkatú embereknek különösen alkalmas.

 

Oolong tea: Hidratáló és fogyasztó hatású. Minden teafajta közt az oolong tea segíti legjobban a fogyást. A hagyományos kínai orvoslás elméletei szerint az oolong semleges jellegzetességű és eltávolíthatja a testben maradt hőséget. Ezért az oolong ősszel legalkalmasabb a fogyáshoz, ugyanakkor eltávolítja az őszi hőséget és szárazságot.
 

Fehér tea: Vírusölő és véd a sugárzástól. A fehér tea valamennyi teafajta közül a legkiválóbb vírusölő. Ezenkívül a fehér tea véd a sugárzástól is. Amerikában és Európában fehér teából készült kivonatot használnak az arcbőr ápolása során. A hagyományos kínai orvoslás elméletei szerint a fehér tea hűvös jellegzetességű, ezért csökkentheti a tüzet és a hőséget is. A gyenge vagy hideg alkatú emberek viszont ne igyanak sok fehér teát.
 

Sárga tea: Mindenki számára alkalmas. A zöld tea hideg, illetve a vörös tea langyos jellegzetességéhez képest a sárga tea jellemzője és íze e kettő között van, ezért a sárga tea majdnem mindenki számára alkalmas.
(forrás: CRI online)