Thai masszázs

Thai masszázs (nuad boran)

A thai masszázsnak számos kifinomult formája alakult ki az évszázadok során. A ma gyakorolt ötvözi a jóga, ayurvéda, a kínai meridiántan (szen-vonalak), buddhizmus, de tágabb értelemben a shiatsu, a yumeiho, triggerpont terápia, kiropraktika, manuálterápia elemeit, gondolati és gyakorlati módszereit.

A pálmalevelekre leírt orvosi szövegek a burmai hódításnak következtében elpusztultak, a fennmaradt töredékeket III. Rama király 1832-ben Bangkok legnagyobb templomának falába vésette.

A What Pho templomban, mely egyben szellemi, egyházi, valamint gyógyító központ, a szerzetesek gyakorolják ezen ősi tudást. Az ezen gyógyítást alkalmazók minden kezelés előtt imádkoznak a „Gyógyító Buddhához”, miközben ezen isteni állapotot kívánják elérni.

A thai masszázs során a mozgás és a mozdulat tökéletes harmóniáját kell megvalósítani. A thai masszázs alkalmazásakor a masszőr, különböző testrészeit, ujjbegy, tenyér, alkar, könyök, talp, stb. használja, miközben mindig az enyhe ingertől halad az erősebb felé, és közben ráérez a páciens egyedi tűrőképességeinek határára. A felhasznált fogások nyomó, gyúró, csavaró és különböző nyújtások, mely során az egyszerű lágyrész masszázsokon át az ízületi manipulációkig terjedhet. Része még a fogásoknak a rázás, emelés, körzés, húzás, tolás is.

A thai masszázsnál a páciens nem meztelen, a kart és a lábfejet szabadon hagyó, kényelmes ruházatot visel. Az induló helyzet a hanyattfekvés, a lábon kezdenek, majd haladnak felfelé. A thai masszázs célja az egészség fenntartása, testi-lelki harmónia elérése, a fájdalmak megszüntetése, annak megelőzése.

A thai masszázs terapeuta és oktató cím megszerzéséhez a következő tantárgyakat kell elvégezni:

Thai masszázs I.

Thai masszázs II.

Dermato-vacuum reflexológia

Speciális masszázsok

Masszázs

Akupresszúra

Manuálterápia

Haladó manuálterápia 

(Az aktuális előadások időpontjait a naptárban találják meg.)

Oktató: Zsidi Mónika természetgyógyász, gyógymasszőr, thai masszázs terapeuta és oktató, medical taping terapeuta és oktató, a Természetgyógyász Akadémia tanára