Koronavírus

Nem vagy egyedül a koronavírussal szemben

Ápolás otthon

Dr. Taraczközi István orvos-természetgyógyász tanácsai

A koronavírussal fertőzöttek száma exponenciálisan nő. A statisztikában azok szerepelnek, akiken végeztek tesztet, és az pozitív lett, de a fertőzés most már mindenhol ott lehet Magyarországon is.Bárki és bárhol hordozhatja a vírust és bárkinek továbbadhatja a fertőzést. Számtalan beteg van saját otthonában enyhe vagy erősebb tünetekkel, akik nem mentek orvoshoz és nem is tesztelték őket.

A valódi fertőzöttek száma tehát felderítetlen, mivel a feltevések szerint a fertőzöttek 80%-a viszonylag enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget. Ők nem is fordulnak orvoshoz, ami legtöbbször természetes is, hiszen ezekben az esetekben nem szükséges a kórházi ápolás, a szakembereket és eszközöket a súlyos állapotú betegek részére kell biztosítani.

Tünetek: A koronavírus fertőzés elsősorban lázzal, száraz köhögéssel és légszomj érzésével jár. Aki észleli magán a koronavírus tüneteit, maradjon otthoni karanténban! A fertőzéslegtipikusabb tünete a láz (a fertőzöttek 88%-ánál), száraz köhögés (68%), fáradékonyság, gyengeség  (38%).

A legfőbb tünetek mellett előfordulhat még:

köpetürítéssel járó köhögés (33%),

nehézlégzés (19%),

torokfájás (14%),

fejfájás (14%),

izom- vagy ízületi fájdalom (15%),

orrdugulás, orrfolyás (11%),

ritkábban hányás (5 %) és  hasmenés (4%) is.

 

A fentiek szerint számítani kell arra, hogy mi magunk, vagy közeli családtagunk otthon fogja átvészelni a fertőzést viszonylag enyhe tünetekkel, de megfelelő ápolásra így is szükség van, ehhez szeretnénk információkat adni, hogy felkészülten fogadjuk a helyzetet.

A kialakult vírusfertőzés esetén az antibiotikumok használata teljesen hatástalan és értelmetlen.

A magas láz igen rossz közérzetet, fejfájást, szapora szívdobogást, és esetenként szapora légvételt okoz. Ezen tünetek enyhítésére sokféle módszert kínálunk, lásd később.

A koronavírus-fertőzés kezelésére alkalmas szer (vírusok szaporodását gátló gyógyszer) jelenleg nem elérhető, védőoltás sincs. Enyhe tünetekkel járó esetekben tehát a támogató (szupportív) terápiára kell koncentrálnunk. Ez azt jelenti, hogy enyhítjük azokat a tüneteket, amelyeket a vírusfertőzés következtében létrejött gyulladásos reakció okoz: láz, fájdalom, légszomj.

Legyen otthon lázmérő! Naponta kétszer mérjük meg a lázunkat vagy a beteg lázát, ez támpontot ad az aktuális állapot felmérésében, a tünetek értékelésében, és a fertőzés lefolyásának megítélésében.

Legyen otthon láz- és fájdalomcsillapító. Fájdalomcsillapításra használjuk az eddig bevált gyógyszereinket. Vizsgálatok nem igazolják, hogy az eddig is ismert mellékhatásoktól eltekintve az ibuprofénnek bármilyen negatív hatása lenne.

Ha minimalizálni akarjuk a gyógyszerfogyasztást, használjunk vízfürdőt. Hideg fürdő alkalmazásakor először langyos vízzel töltsük meg a kádat, majd belefeküdve folyamatosan engedjünk hozzá hideg vizet, így kisebb sokkhatás éri a beteg szervezetet, de a hűtés éppoly hatékony.

Elkülönítés! A betegnek természetesen szigorúan otthon kell maradnia, ágynyugalomban, és lehetőség szerint a családtagoktól is el kell szeparálódni.

Szellőztessünk gyakran! A hideg, friss levegő sokat enyhíthet a beteg állapotán, és a levegő vírus-koncentrációját is csökkenti.

Az étkezés visszafogott, de vitaminokban gazdag legyen, és fontos a bőséges folyadékfogyasztás.

Természetgyógyászati tudástár

Aromaterápia: Köhögés, légzésproblémák esetén használható illóolajok: bazsalikom, eukaliptusz, fenyő, kakukkfű, levendula, muskotályzsálya, borsmenta.

Vírus ellenes gombák: pisztricgomba, ganoderma, maitake, vargánya, tinóruk, téli fülőke

Immunerősítő hatású gombák: shitake, ganoderma, maitake, vargánya, csiperke, laskagomba.

Általános erősítő, roboráló gyógynövények: Ginzeng, szomoljai szeklice, pecsétviaszgomba, ashwagandha, csicseriborsó, kasvirág, bábakalács, angyalfű, méhpempő, virágpor.

Immunrendszert aktiváló gyógynövények: Csalánfű, körömvirág, or­báncfű, lapugyökér, fehér fagyöngy.

Gyógynövények köhögésre: Édesgyökér, fekete bodza, gyömbér, citromhéj, martilapu, ánizs, ökörfarkkóró, nagy csalán, orvosi ziliz, kankalin, izsóp, kakukkfű, kasvirág.

Lázcsillapítás gyógynövényekkel: Fűzfa, réti legyezőfű, borsmenta, fekete bodza.  (Forrás: Taraczközi-Milesz: Elixír)

Az önállóságra való törekvés mellett azonban objektíven fel kell tudnunk mérni a saját vagy hozzátartozónk állapotát, betegségének súlyosságát, a folyamat változásait. Az adatok szerint elsősorban az idősebbek vagy krónikus betegségben szenvedők veszélyeztetettek a súlyos szövődményekre. Ne ringassuk magunkat ennek alapján hamis magabiztosságba! Nem a vírus öl meg minket, hanem a saját legyengült immunrendszerünk képtelen megvédeni. Bárkinél alakulhat ki szövődmény, bárki szorulhat kórházi ellátásra függetlenül az életkorától és a jónak vélt egészségi állapotától.

Életbevágó tehát, hogy észre tudjuk venni azt a pontot, amikor kórházi felvételt kell kérni.

Sajnos a háziorvos nem vállalhatja fel az otthon koronavírus fertőzéssel ápoltak állapotának személyes ellenőrzését. Igen veszélyes lenne ez a praxis többi betegére nézve, nagyon megnövelné annak a kockázatát, hogy maga az orvos váljon a vírus terjesztőjévé. Elsősorban telefonos konzultációban, távsegítségben kell gondolkodnunk tehát.

Mire figyeljünk elsősorban az ápolás során?

A fertőzés súlyosságának megállapításában legfontosabb tünet a légszomj. Ennek megjelenésekor már segítséget kell kérni. Ne tévesszen meg bennünket a láz okozta szapora légvétel. Figyeljük meg, hogy a légszomj nyugalomban is jelentkezik-e, vagy csak fizikai megterhelésnél.

Csillapítsuk a lázat! A láz önmagában szaporább légvételt, magasabb pulzust okoz. Lázcsillapítással sokat javíthatunk a beteg állapotán.

Mérjük meg a légzésszámot! Percenként 12-20 között normális. Mérjük meg a pulzusszámot is. A magas pulzusszám is az állapot súlyosbodására utal. 90 feletti pulzusszám esetén mérjünk lázat, és szükség esetén csillapítsuk.

Figyeljük meg a légzések mélységét, a felületes, kapkodó légzés a súlyosbodás jele.
Figyelem! A fenti légzés- és pulzusszám ajánlások felnőttekre vonatkoznak. Gyermekeknél jóval szaporább légzés és pulzus is teljesen normális! Például 1-5 év közötti gyermek átlagos normális értékei: légzésszám esetén 25/perc, pulzusszám esetén 100/perc.

Fontos az is, hogy mindazok, akik tudják magukról, hogy immunrendszerük gyengébb, már korábban is kezelés alatt álltak valamilyen betegséggel, azonnal forduljanak orvoshoz, ha a tüneteket észlelik magukon.

 

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!