Elixír

Dr. Taraczközi István és Dr. Milesz Sándor Elixír című új könyve

 

A nagyméretű, 408 oldalas könyv hasznos segítség minden gyógyulni vágyónak, táplálék kiegészítő forgalmazónak és az egészségükre sokat adóknak is. Mindenki megtalálja a kérdé­seire a választ, megtalálja a megfelelő táplá­lékot, diétát, gyógyteát, nyomelemet, vitamint.

A könyvben több mint 600 fotó, 33 táblázat és 45 egyéb ábra segíti a szemléltetést, valamint 231 gyógynövény, fűszer- és tápláléknövény, továbbá 100 betegség kezelése, 62 recept, 37 illóolaj, 14 nyomelem, az összes vitamin, 11 féle gomba és 19 táplálkozási rendszer ismertetése található meg.

Vitaminok: A, D, E, F, Omega-3, Omega-6, K, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, B10, B11, B12, B13, B14, B15, B16, B17, C, H, P, U, Lutein, Likopin. Szénhidrátok, fehérjék, nukleinsavak, zsírok.

Táplálkozási rendszerek böjtkúrák: Holisztikus táplálkozás, Ayurvédikus, Tibeti, Öt elem tan, Hagyományos kínai, Makrobiotikus, Mazdaznan, Are Wearland, Breuss, Bicsérdy, Hay, Schrott, Gasztrointesztinális, Testkontroll, Reform­táplálkozás, Vércsoport szerinti, Paleolit, Glikémiás index, Inzulin index, Pleomorfizmus, Új biológia, Sav-bázis rendszer, Lúgosítás.

Ásványi anyagok: bór, cink, foszfor, jód, kalcium, kobalt, króm, magnézium, mangán, molibdén, réz, szelén, vanádium, vas.

Teák, gyógynövények, receptúrák, gyógynövények gyűjtése, több mint 500 kép, kislexikon, betegségek, gyógyteák. Aromaterápia, illóolajok, gyógyító fűszernövények, tápláléknövények, vadon termő ehető tápláléknövények. Méz, virágpor, méhpempő, méhméreg, lépes méz, propolisz. Gyógyító gombák, mikoterápia.

Gyógyító víz, dehidratáció, méregtelenítés, táplálékpiramisok, veszélyes adalékok.

 

 

„Egy igazán jó orvos először feltárja a betegség okát,

majd ezt követően elsőként étellel próbálja meggyógyítani.

Csak ha az étel nem bizonyul elegendőnek, akkor ír fel orvosságot.”

(Tibeti gyógyító könyv)

Mindenki a maga orvosa, gyógyítója. Tudomásul kell venni, hogy Ön nélkül nem megy. A mai orvoslás teljesen elszakadva a valóságtól, az ősi gyógyító rendszerektől, már csak a kialakult végletes betegségek gyógyításával foglalkozik, és az a szó, hogy megelőzés, már csak egyszerű szólam. A betegségek megelőzése egy társadalmi, globális szinten megjelenő szükséglet, ennek meg­valósításában az ember, mint egyedi gondolkodó lény, játsza a legnagyobb szerepet.

Ősi tény, hogy a betegségek megelőzésének és gyógyításának a titka a környezeti feltételekben, táplálkozási, étkezési, kulturális szokásainkban rejlik. Banális, agyoncsépelt frázis: Az vagy, amit megeszel. Pontosabban amilyen környezetben élsz, amit megeszel, megiszol, belélegzel. Ezt ismerték fel és adják tovább napjainkig a távol-keleti filozófiai, gyógyítási rendszerek, mint az ayurvéda, tibeti gyógyászat, stb. E rendszerekben elsődleges a – szélesebb körben értelmezett – táplálkozáson keresztül történő gyógyítás.

A könyvben ismertetett lehetőségek egyike sem több vagy kevesebb a másikhoz viszonyítva, csak más. Ami a legfontosabb, hogy egyiket sem lehet sablonszerűen ráhúzni, alkalmazni mindenkire. Nincs egyedül üdvözítő módszer, mindenkinek saját magának kell megtalálnia a számára megfelelőt, legyen az gyógynövény, étel vagy ital. A hely, idő, környezet, betegségek, életkor, személyiség, alkat, pszichés állapot mind-mind befolyásolja a későbbiekben ajánlott gyógyítási lehetőségeket.

E könyv olvasása közben lehetséges, hogy a bőség zavarát érzi, de ez sokkal jobb állapot, mint a megfelelő információk hiánya. Az érveket és ellenérveket felsorakoztatva megfelelő döntés születik, hogy melyik leírt gyógymód, gyógyítási rendszer az Ön számára a leginkább megfelelő.

A sok különféle gyógymódot, táplálkozási módot olvasva láthatja, hogy ezek néha homlokegyenest ellentmondanak egymásnak. Másként vélekednek a kenyér- és tejfogyasztásról vagy húsevésről, másként értékelnek egyes magvakat, zöldségeket, vitaminokat. Nem foglalok állást én sem, bár szinte minden, a könyvben szereplő gyógyítási módszert kipróbáltam, illetve alkalmazom. Nem erőltetek senkire semmit. Mindenki meg fogja találni a neki valót.

A beteg ember önkéntelenül érzi, mely étel, ital, gyógynövény, fűszer, aroma segít a baján. Ezzel Ön is így van. Engedem Önt választani, gyógyulni. A gyógyuláshoz hitre és tudásra van szükség. E kettő együtt csodákra képes. A hit és a tudás a mozgatórugója az igazi gyógyulásnak. Ehhez nyújt segítséget ez a könyv. Ízlelgesse sorait, gondolatait! Biztosan megérzi, hogy ezek közül melyikre van szüksége. Kívánom, hogy lélekben és szellemben megerősödve, testi panaszai megszüntetésével ismét harmóniába kerüljön önmagával.

 

Akik tanítottak, 

Őket is tanították.

Akiktől kapták,

Ők is kapták.

 

Akiket tanítottam,

Tanítsátok tovább!

Akiknek adtam,

Adjátok tovább!