Fitoterápia

FITOTERÁPIA 

  
Már az õsember megfigyelte, hogy az állatok ha megbetegszenek, füveket esznek. Az elõdeinknek nem voltak laboratóriumjaik, és mégis tudták, hogy egyes betegségeknél milyen gyógynövényeket adjanak. Így alakult ki a népi gyógyászat, amelynek alapján késõbb szakmává alakult, és tudományos alapokon kezdték a gyógynövényeket alkalmazni. Ismert nagy tudósok, mint pl. idõszámításunk elsõ századában élt Dioskórides, aki megírta a gyógyításokkal foglalkozó könyvét. Galenus és Plinius a XVI. században a növénytan szakírói voltak. De a legújabb idõkre vezethetõ vissza a gyógynövények racionális felhasználása, így Kneip páternél is. Azonban a XIX. század végén a gyógynövényekbõl kivont hatóanyagokat kémiailag úgy módosították, hogy egészen a XX. század közepéig mindenki azt gondolta, hogy a szintetikus gyógyszerek mindent megoldanak. Ma már tudjuk, hogy nem így van, és sok szintetikus gyógyszert azért kellett betiltani, mert komoly mellékhatásaik voltak. 
Korunkban a legkiválóbb személyiségek: Dr. Oláh Andor orvos, természetgyógyász, Dr. Rácz Gábor professzor, Dr. Rácz-Kotila Erzsébet professzor, Dr. Theiss Németországból, Dr. Paul Goetz Strassburgból és sokan mások, akik a modern, tudományosan megalapozott fitoterápiát mûvelték és mûvelik 
A fitoterápia legfontosabb területeit megismerve a gyógynövény tanfolyamokon a hallgatók elsajátítják a gyógynövények ismeretét, felismerését, és azt, hogy a betegségeket hogyan lehet gyógynövényekkel és aromákkal gyógyítani. 
A gyógynövények hatásmechanizmusa majdbem minden gyógynövénynél más és más. Lényegében az egészség megelõzésében és a betegségek gyógyításában a gyógynövények nélkülözhetetlenek a természetgyógyászatban, mert holisztikusan beleillenek abba a komplex természetgyógyászati igyekezetbe, hogy a beteg érdekében több természetgyógyászati módszerrel jobb eredményeket érünk el, mintha külön-külön csak a gyógynövényeket alkalmaznánk. A hatásmechanizmusuk valójában az, hogy a beteg szervben beleilleszkednek a test receptoraiba molekuláris szinten, és visszafelé fordítják az egészség felé a megváltozott receptort. De nemcsak hatóanyag szerint foglalkozunk velük, mert minden gyógynövényben van energia és információ, amit a Teremtõ helyezett beléjük, hogy test-lélek-szellem szinten hogyan kell hatniuk. 
A fitoterápia alkalmazásai, hogy milyen formában hatnak: tea, zöld levelek és hajtások formájában pakolásként, tinktúra, gyógybor, gyógypálinka, krémek, kenõcsök, szirupok, végbél- és hüvelykúpok, tabletták, ragtapaszok, jégkockák és paszták. A fitoterápia javallatai és ellenjavallatai ott vannak leírva a könyveimben minden növénynél konrétan, és az a klinikai fitoterápia, hogy figyelembe véve valamennyi összefüggést, hogy ha valaki gyógynövényekkel gyógyít, betartsa azt a Hippokráteszi esküt, hogy „ gyógyítani, de nem ártani “. 
A fitoterápia eszközeihez tartozik, hogy kúraszerûen KOMPLEX GYÓGYMÓDOT ALKALMAZUNK A TESTI-LELKI GYÓGYULáSHOZ. 
Megpróbáljuk a beteget ráhangolni a pozitív gondolkodásra úgy, hogy az alfa-szinten kb. 50 x elmondja, hogy „ napról-napra egészségesebb vagyok “. 
Így beprogramozza a szellemét pozitív gyógyprogramra, amelynek alapján a szelleme leállítja a kóros folyamatot és viszafelé fordítja az egészség felé. Azonban környezetünk sajnos gyakran ezt a gyógyprogramot igyekszik megakadályozni. Van olyan közmondás, hogy „ Segíts magadon, Isten is megsegít! “. És ez akkor mûködik 100 %-osan, ha ki vagyok békülve a Teremtõvel, tiszta a lelkem, és annak is megbocsájtok, aki nem érdemli meg. 
Elmehet a beteg orvos-profeszorhoz, lehet az híres természetgyógyász, ha a betegnek nincs optimizmusa és hite, szinte semmi sem történik. A fitoterápia csak azokon a pontokon segít, ahol valami nincs rendben, hogy a szellemünk könnyebben tudja a pozitív gyógyprogramot teljesíteni.

Dr. Nagy Géza, természetgyógyász