Manuálterápia

Manuálterápia, kiropraktika, osteopathia, csontkovácsolás 

  
A fentebb említett fogalmak gyakorlatilag mind ugyanazt takarják, olyan gyógyító eljárást, amelyben egyik oldalon szükség van a gyógyító személy nagyfokú anatómiai, élettani és kórélettani tudása mellett kifejezett kézügyességre, nem beszélve a gyógyítóknak szükségeltetõ egyéb tulajdonságaira is. 
A manuálterápia lokális mozgáskorlátozottságot keres, amit egy szóval blokknak szoktunk nevezni. Célja a blokk felderítése, megállapítása majd ezen blokk oldása. 
Bármilyen furcsának is hangzik ezen sorok olvasóinak, a csontkovácsolásnak nemcsak a mozgásszervrendszer, csont-, izom-, ízület- és vázrendszer problémáinak megoldása a feladata, hanem a belszervek betegségeinek gyógyítása is. Manuálterápiával sikeresen lehet kezelni torokgyulladást, középfülgyulladást, asztmát, zöldhályogot, gyomorfekélyt, magas vérnyomást, stb. Ezen akut és idült problémák sokat javultak vagy teljesen megszûntek manuálterápiás kezelés hatására. Mindezek szinte hihetetlennek tûnnek az átlagolvasó számára, de az utóbbi évtizedekben leközölt szakmai eredmények egyértelmûen igazolják ezt. 
A gyógyközpontba egy kb. 40 éves, 110-120 kg súlyú férfi támolygott be. Arca, feje vörös, meleg izzadtságcseppek gördültek le homlokán. – Szétszakad a fejem. – mondta. Az ügyeletes orvos 200/100 Hg/mm vérnyomást mér, elõkészítette a vérnyomáscsökkentõ injekciót, és mivel a szegedi kórház igazgatója volt a leírt férfi, hívta a mentõket is további korházi kivizsgálása céljából. A nagy felfordulásra felfigyelve, majd a kolléganõ kérésére a férfit én is megvizsgáltam és javasoltam, hogy az injekció beadása elõtt, hadd alkalmazzak kiropraktikát (hiszen belszelvi betegségek kezelésésére is alkalmas). Egyeztetve a szenvedõ féllel, rövid akupresszúrás elõkészítés után a „Taraczközi-féle teknõsbéka fogást” alkalmaztam. Nem ecsetelem a részleteket, csak annyit, hogy a páciens elhalványodott, arcát, testét hideg veríték lepte el, vérnyomása 110/60 Hg/mm-re esett le. Nem volt szükség injekcióra, a kiérkezõ mentõvel már hypotónia miatt küldtük kórházba. Az eset valódi, a kollégával azt követõen is tartottuk a kapcsolatot. Õ személyesen tapasztalta meg, amit fennebb állítottam. 
  
Abszolút tévhit az, hogy a csontkovácsolás egyet jelent a csontok recsegtetésével, ropogtatásával. Az igazi csontkovács a tevékenysége során nem a recsegésre törekszik, hanem a fentebb említett blokk oldására törekszik különbözõ lágyrész-technikákkal, aktív és passzív mobilizációkkal, izometriás technikákkal, melyek alkalmazása százszor fontosabbak, mint az ízületi hanggal kísért blokkoldás, mert ezen technikák ezerszer veszélytelenebbek. 
Az aktív mobilizáció közül megemlíteném a posztizometriás relaxációt, a pillantástechnikát, a semleges pont technikát, és a kilégzéssel kombinált posztizometriás gyakorlatot. 
A tantárgy elsajátítása során nagy súlyt fektetünk a manuális készségek elsajátítására, az erre vonatkozó tudás átadására. 
A manuálterápiát egyáltalán nem valami távoli és félelmetes tudománynak kell tekinteni, az otthoni gyakorlatban is több tucat egyszerû fogás végezhetõ, mely az egészségi állapotunk mindennapi karbantartásához szükséges. 
  
Dr. Taraczközi István