Speciális masszázsok

Speciális masszázsok 

  
Speciális masszázsok alatt mindazon masszázsfajtákat, masszázs tevékenységet értjük, amelyek a szokványos masszázsterületeken még nem jelentek meg. A speciális masszázs területei a nyelv, fogak és fogíny, az arc, szem és fejbõr masszázsa, mellkasi szervek masszázsa, hasûri szervek és kismedencei szervek masszázsa. 
Azért nevezhetjük ezen területeken végzett fogásokat speciális masszázsoknak, mert egyrészt a hagyományos iskolarendszerekben tanított svédmasszázs kihagyja, szinte megfeledkezik ezen területekrõl, másrészt ezen területek, mint mikrodiagnosztikai zónák nagyon fontos diagnosztikai eszköztárt nyújtanak a természetgyógyász, ill. az ezen területen jártas szakember számára. A megértés kedvéért, egy példa: Elmondhatjuk, hogy a nyelven talált, a tüdõ problémájára utaló jelet megtaláljuk  az íriszen, megtaláljuk a fülön és a arcon, de még a hasdiagnosztika során is megmutatkozik a tüdõ betegségére utaló elváltozás, jel. 
A gyógyítás lehetõségét adja ennek fordítottja, azaz a mikrodiagnosztikai területeken végzett kezeléssel visszahatva a belszervek gyógyítását eredményezi. 
Az egyes masszázsfajták szükségszerûségét az élet bizonyította. Nagyon sok esetben pl. koponya-, agysérülés, vagy egyéb betegség miatt a nyelv és a száj izomzata leredukálódott, a beszédkészség elveszett. A speciális masszázsok egy-két-három hetes kezelés után látványos javulást eredményeztek. 
Egy agyi keringési zavart követõen a 27 éves hölgy több agykérgi funkciója kiesett: nem beszél, csak artikulálatlan hangokat ad ki, nyelve rigid, mimika nincs, valamint végtagi parézis tünetei is fennállnak. Kb. egy éve fekvõ beteg. 
A logopédussal történt egyeztetést követõen, erõteljes arc- és nyelvizom-masszázs kúrában részesítjük a beteget, aki ennek köszönhetõen a harmadik hét után az apa, anya, kérek szavakat érthetõen ejti. Beszédkészsége a továbbfolytatott kezelés hatására rohamosan növekszik, félév múlva már szabályos mondatokat mond. Mimikája, arcjátéka a kezdeti durva rángásokat követõen rohamosan finomodik, meglágyul. A második év végére már önállóan jár. Jelen esetben a testmasszázs mellett a nyelv- és arcizmok masszírozásának jelentõségét kívántam bemutatni. 
A szokatlan területeken végzett masszázstól nem kell megijedni, a hasmasszázs európai változata mellett, ezen tantárgy keretében megismerkedünk az ampuku-val, a japán eredetû hasmazzsázzsal, míg a nyugati eredetût inkább haskorrekciónak nevezném, mely elsõsorban mechanikus mozgatással, nyomással a belek, belszervek funkcióját javítja, fokozza, addig az ampuku inkább energetikai jellegû masszázs, melynek érdekessége, hogy a hasfal masszírozásával akár mellkasi szervek állapotát is javíthatjuk. 
A kismedencei szervek masszírozása nem új keletû, sõt elmondhatom, hogy égetõ szükség van rá, mert ma már nem százezrekre, hanem milliókra tehetjük azok számát, akiknek különbözõ kismedencei: vizelési, székelési problémáik vannak. Ezek kezelése, javítása és a különbözõ urológiai és nõgyógyászati betegségek gyógyítása szintén lehetséges a speciális masszázs fogásaival, melyek természetesen a kismedencei tornával kiegészítve végzendõk. 
A speciális masszázs gyakorlati fogásainak többsége kifejezetten egyszerû és hasznos, elõzetes masszázstudás, jártasság nem szükséges az elsajátításához, de viszont nagyon hatékonyan javíthatja a mindennapokban felmerülõ különbözõ testi gondjait. 
  
Dr. Taraczközi István