Yumeiho masszázs

Yumeiho, a japán masszázs 

  
1. A yumeiho rövid ismertetése 
  
A yumeiho (teljes japán nevén:kotsuban yumeiho) a keleti masszázstechikák egyike. Hazánkban 1990 óta ismert, ma már több százan végeztek alaptanfolyamot és több teljes jogú oktatója is van a módszernek. A yumeiho olyan komplex, izületstimuláló és energetikai elemeket is tartalmazó egésztesti-gyúrás, amelynek célja a test szimmetriájának és ezzel harmonikus mûködésének fenntartása vagy visszaállítása. 
  
A yumeiho mai formájának megalkotója prof. Saionji Masayuki ezt a technikát megelõzésre és gyógyításra egyaránt használta. A terápia célja, hogy az aszimmetrikus és emiatt diszharmonikus emberi testet ismét szimmetrizáljuk, ezáltal az öngyógyító erõket aktivizáljuk és a betegségeket megelõzzük, illetve a már kialakult kórképek gyógyulását elõsegítsük. 
  
Alkalmazási területét tekintve a yumeiho széles körû: eredetileg a shaolini harcmûvészek testi-lelki teljesítõképességének fokozására használták, ma már az eredeti funkció mellett mozgásszervi és belszervi betegségek kezelésére alkalmazzuk. Mivel a szervezet harmonizálását és az öngyógyító kapacitás fokozását célozza, nemcsak kiegészítõ, hanem bázisterápiának is alkalmas. 
  
Kivitelezése ruhában (vékony, pamut pizsamaszerû öltözet) történik, kezelõhely a padlórsterápiának is alkalmas. 
  
Kivitelezése ruhában (vékony, pamut pizsamaszerû öltözet) történik, kezelõhely a padlóra terített tatami. A technika erõsen kötött: nemcsak a fogások pontos kivitelezése követelmény, hanem azok sorrendje is meghatározott. A fogások pontos kivitelezése alapvetõ fontosságú, a technikától való mindenfajta eltérés jelentõs hatásromlást eredményez. Tekintve, hogy a yumeiho célja a test harmonizálása, az alkalmazás módja vagy a fogások nem függenek az adott betegségtõl. Hogy mikor mit kezelünk, azt a testsúlyközpont-elmélet alapján a páciens adott statikai státusza határozza meg. 
  
A yumeiho elméleti hátterét tulajdonképpen a gyakorlat adja: a technika az ezredéves hagyományokon nyugszik, ahogy a legtöbb keleti terápiánál. A gyakorlat azonban önmagában kevés – Masayuki professzor éppen emiatt alkotta meg azt az elméleti hátteret, amely a hagyományokon túlmenõleg saját, közel harmincéves tapasztalatait foglalja egységbe. Ez az elmélet összefogja a keleti technikákban alkalmazott elemeket, és olyan elrendezésben vizsgálja azokat, amelyek teljesen logikusak, csak eddig még senki sem gondolt rá. Ráadásul az elmélet a gyakorlatban igazolódni látszik: nemcsak gyakorló yumeihosok, de esetenként orvosok, ortopédusok is alátámasztják a Masayuki által leírt jelenségek létezését. 
  
  
2. A yumeiho története 
  
A yumeiho technikája, alapfogásai a Shaolinból származnak. Ezek a kolostorok voltak Kínában a buddhizmus bölcsõi és innen indult gyakorlatilag az összes harcmûvészet. Hogy több száz éve pontosan milyen technikát használtak, azt nem tudjuk, de az biztos, hogy a két világháború között a harcmûvészek már az általunk is használt fogásrendszert alkalmazták. Masayuki professzor mestere ekkor ment Kínába, egy Shaolin kolostorba, eredetileg az ottani harcmûvészet-technika tanulmányozása céljából. Ott megtanulta – a harcmûvészet részeként – ezt a technikát. A II. világháború után visszatért Japánba és alkalmazni kezdte ezt, mint gyógymódot. Az alaptechnikát már Õ is kiegészítette az általa megtanult keleti gyógyászati alapelemekkel. 
  
Masayuki professzor eredetileg kínai kalligráfiát tanított, majd fiatal korában megismerve ezt az akkor még névtelen technikát, tanulni, majd alkalmazni kezdte. A gyakorlati alkalmazás során rengeteg tapasztalat gyûlt össze, amelyeket rendszerezve kibontakozott az a kép, amelyet végül a testsúlyközpont eltolódás eleméleteként foglalt össze. A gyakorlati tapasztalatok és az elmélet együttesen adják azt a komplex módszert, amelyet Masayuki Kotsuban Yumeiho névvel jelölt. 
  
  
3. A yumeiho célja 
  
Masayuki professzor szerint, ha egy ember teste szimmetrikus, izmai-kötõszövetei lazák, akkor az egész test vér- és energiakeringése tökéletes, így egyszerûen képtelen komolyabb betegséget kapni. 
 A távol-keleti tradicionális medicina a betegségek kialakulását az energiakeringés funkcionális blokkolódásával hozza összefüggésbe. Az akupunktúra - akupresszúra, a shiatsu, a tsubo, a reiki és a pránanadi, az ismert bioenergetikai módszerek, a manuálterápia, kiropraktika stb – különbözõ megközelítésben, de alapelveiben azonos módon – az emberi testben mûködõ energia blokkolódását tekinti a betegségek alapvetõ okának. A felsorolt technikák mind az energiablokkok megszüntetését célozzák. A yumeiho annyiban lép tovább, hogy megkeresi – és a tapasztalatok alapján úgy tûnik, meg is találja – az energiablokkok alapvetõ okait, mégpedig a test asszimetriájában és ezt követõen funkciózavarában. 
Végül kiváló hatást fejt ki az e technikát tanuló, illetve alkalmazó embereknél is. A pozíciókból adódóan stabil egyensúlyi helyzetben tartja a terapeutát, mentálisan pedig egyfajta meditatív állapot eléréséhez segít hozzá. A közös úton való együtt tanulás, fejlõdés pedig kiváló emberi kapcsolatokkal ajándékoz meg minket.

Paulics Péter