Fülgyertyázás

Fülgyertya kezelés
 

1. A fülgyertya összetevõi 
A fülgyertya lenvászon alapanyagú, méhviasszal átitatott, kb. 20 cm hosszú, üreges henger. Egyik végén, belül kb. 5 cm hosszú alufólia béleli. A méhviasz a gyertya megnyújtásakor egyenletesen olvad, nem folyik le, cseppmentesen elég. A gyertya anyaga különbözõ betegségek kezelésére alkalmas gyógynövénykivonatokat tartalmaz: 
O eukaliptusz: meghûlés ellen, bronchitis, torokgyulladás esetén fertõtlenítõ hatású, immunerõsítõ, 
O kakukkfû: idegerõsítõ, görcsoldó, hurutoldó, kamilla: fájdalomcsillapító, sebgyógyulást elõsegítõ, gyulladáscsökkentõ, nyugtató, 
O levendula: nyugtató hatású fejfájás, alvási zavarok esetén, ezenkívül görcsoldó, immunerõsítõ, 
O orbáncfû: antidepresszívum, immunstimuláló, görcsoldó, 
O zsálya: erõsítõ, gyulladáscsökkentõ, élénkítõ, fertõtlenítõ,

2. A fülgyertya használatának javallatai és ellenjavallatai 
A fülgyertya kezelés a következõ betegségek, panaszok esetén segít: 
O fül keringési zavarai; 
O fül-, homlok- és melléküregek gyulladásai; 
O halláscsökkenés; 
O fejfájás, migrénes panaszok; 
O nátha, megfázás, szénanáth 
O feszült állapot, stressz, idegesség; 
O energiaáramlást akadályozó blokkok. 
Nem alkalmazható a módszer perforált dobhártya esetén, illetve, ha a beteg a gyertya anyagára vagy a benne lévõ gyógynövénykivonatokra allergiás.

3. A fülgyertya kezelés hatásmechanizmusa 
A fülgyertya lassan, kb. 10-15 perc alatt ég el, ezalatt hõhatás keletkezik, mely átterjed a fülre, valamint a fül belsejére is. Mivel a gyertya csõ alakú, az égõ láng alatt légritka tér keletkezik, amely vákuumhatást eredményez. A szívóhatás következtében a kezelt zónák területén vérbõség keletkezik, nõ a véráramlás sebessége. Ezáltal elszállítódnak a salakanyagok, megindul a váladékfolyás. A kéményhatás révén ezek egy része kijut a fülbõl és a gyertya belsejében lerakódik. Az ingerek a fülön található reflexzónákra is hatnak, stimulálva többek között a garat nyirokrendszerét. E fülakupunktúrás pontokat nehéz kezelni, mert a külsõ hallójárat mélyén, a dobhártya közelében helyezkednek el. A fülgyertya azonban ezeket a rejtett területeket is eléri. Az inger a dobhártya közvetítésével eljut a középfül csontjain /kalapács, üllõ, kengyel/keresztül a belsõ fül területére is, s itt hat az egyensúlyi szervekre /Corti-szerv/. A vákuum- és hõhatás elõsegíti a külsõ és középfül közötti nyomáskiegyenlítõdést, és az Eustach-kürtön keresztül hat a garat képleteire is.

4. A kezelés kivitelezése 
A kezelés során a beteget kényelmesen az oldalára fektetjük, fejét párnával alátámasztjuk úgy, hogy a hallójárat függõleges legyen. Ha a kezelõhelyiség hõmérséklete nem megfelelõ, gondoskodni kell takaróról, hogy a beteg ne fázzon. A fülre egy rétegben vékony gézlapot fektetünk, mely megakadályozza gyertya égésterméke, a kondenzátum bejutását. A gyertyát a beteg fülébe helyezzük és a felsõ végét meggyújtjuk. Enyhe, forgó mozdulatokkal olyan mélyre nyomjuk, hogy tömítsen. Akkor jó, ha nem jön ki füst a fülbõl, de a betegnek sem kényelmetlen. A gyertyát az égetés során úgy fogjuk, hogy függõlegesen álljon, de vigyázzunk arra, hogy közben ne nyomjuk össze. Másikkezünket tartsuk a beteg homlokán vagy fején, ezáltal maximálisan biztonságban érzi magát. Erre azért van különösen szükség, mert a tûz a beteg látóterén kívül esik, ha nincs meg a kellõ testi kontaktus, a páciens nem tud ellazulni, mely jelentõsen csökkenti a kezelés hatásosságát. A betegek legnagyobb félelme e módszer kapcsán az, hogy véletlenül megégetjük, lángba kap a hajuk, vagy a megolvadt viasz belefolyik a fülükbe. Még a kezelés megkezdése elõtt meg kell szüntetni a beteg esetleges félelmeit, elmondva, hogy a gyertya cseppmentesen ég, valamint haját, vállát törülközõvel kell letakarni. A viaszrúd 2/3 részét égetjük el, a megmaradt 1/3 részt eloltjuk az elõre oda készített pohár vízben. Minden alkalommal mindkét fület kezeljük, azután a páciens 15 percig pihen. Legtöbbször már az elsõ alkalommal tapasztalható állapotjavulás, de a tartós hatás eléréséhez 10-12 kezelés szükséges. 
A kezelés kezdetén esetlegesen fellépõ reakciók: 
O a panaszok enyhe súlyosbodása; 
O hõemelkedés; 
O fülfájás, "súgás" a fülben; 
O fülviszketés; 
O bõrpír a nyak és a fül területén. 
  
A fülgyertya hatását fokozhatjuk, ha a kezelés elõtt energetikai fülmasszázst végzünk vagy a fülcimpákat gyenge gyúró, dörzsölõ mozdulatokkal addig masszírozzuk, míg az enyhén piros és meleg nem lesz. Kezelés közben is adhatunk a fülre energiát /pl.: reiki./ 
(Dr. Taraczközi István: ADZSNA – A bioenergetika nagykönyve)