Kövér vagyok

Kövér vagyok, segítsetek!
 

Eljött a tavasz, itt a nyár. Próbálgatjuk a bikinit, a csinos ruhákat. Vagy csak a könnyebb darabokat pakoljuk át a téli ruhák helyére, és néha egy-egy szoknyát vagy nadrágot fel is húzunk. Aztán jön a szörnyû felismerés, hogy a zipzárat nem tudjuk felhúzni, vagy már a csípõnknél elakad a tavaly oly sokat hordott mini. A TV-ben, az újságokban pedig szinte sokkolnak minket, hogy csak a vékony a jó és a vékony a szép. Akkor mi nem vagyunk szépek??
Nem baj. Vegyünk egy mély levegõt és kezdjünk egy tiszta lapot az életünkben. Most átnézzük, hogy miért hízhatunk. És azt is, hogy hogyan tudunk rálépni a fogyás útjára.
Az anyagcserénk alapvetõen annyira egyszerûen mûködik, hogy amit beviszünk a szervezetünkbe táplálékot azt fel is dolgozza, így vagy úgy. Ezen van a hangsúly! Nem mindegy, hogy mi lesz az ebédünkbõl, energia vagy súlyfelesleg. Alapvetõen akkor hízunk el, ha a bevitt kalória mennyisége tartósan meghaladja a szerveztünk számára szükséges mennyiséget. Több oka is lehet annak, hogy miért eszünk a kelleténél többet. Mert IMÁDUNK ENNI! Vagy mert stresszesek vagyunk és így vezetjük le a feszültségünket. És az esti tévénézés közben is jólesik a nassolás. Aki egész nap rohan, annak különben sincs ideje naponta ötször enni, amihez még be is kéne vásárolni, elõre átgondolva, idõt hagyva rá. Van nekünk erre idõnk?
A szervezetünk is ludas lehet az elhízásban. Mostanság sokat olvashatunk a leptin nevû fehérjérõl, ami a zsírsejtekben termelõdik és feladata a szervezet táplálékfelvételének szabályozása. Minél magasabb a leptin szint annál kevesebb táplálékra van szükségünk. Ennek a génje hibásodhat meg és a leptin hatása nem tud kifejezõdni, mert vagy hibásan termelõdik, vagy a receptora defektes. Az endokrin háztartásunk is felborulhat, és ilyenkor 10-20 kg-ot is „felszedünk” egy-két hónap alatt.
Többen cikkeznek arról, hogy a karcsúság titka a génekben rejtõzik. A jóllakottság érzetért felelõs gén mutációja képes tönkretenni a kommunikációt a szervezetünkben és ekkor csillapíthatatlan éhség fog el minket, mindig kívánjuk a táplálékot és hamar felhízunk.
A felsorolt okok mindegyikén nem tudunk segíteni egymagunk, sokszor az orvos segítségére is szükségünk van. De most foglalkozzunk a legáltalánosabb probléma megoldásán, amikor is többet eszünk a kelleténél és kevesebbet is mozgunk.
A legfontosabb, hogy döntsük el LE AKAROK FOGYNI!!! Aztán olvassunk sokat a különbözõ diétákról, edzés tervekrõl. Nézzük meg, hogy nekünk melyik a legszimpatikusabb összeállítás és mire tudunk megfelelõ idõt szakítani. Fontos tényezõ a család és a fõzés. És hát a kitartás… Talán abból kell a legtöbb. Kicsit viccesnek tûnhet, hogy papírra és ceruzára, számológépre szükségünk lesz az elsõ pillanattól kezdve. Számoljuk ki a BMI-t (testtömegindex) és a napi kalóriaszükségletünket. Azután írjuk fel egy héten keresztül, hogy mit eszünk és iszunk. De becsületesen! Mind, akik súlyfelesleggel küszködünk, azt mondjuk, hogy alig eszünk valamit egész nap. Aztán ha egy hét után összeszámoljuk a bevitt kalóriákat rájövünk, hogy nem is kevés energia megy le a torkunkon. Ezt hasonlítsuk össze a számunkra szükséges mennyiséggel és már látni fogjuk az apró hibáinkat. Vegyünk elõ egy másik táblázatot és most azt számoljuk ki, hogy az alapanyagcserénken kívül mozgással mennyi kalóriát égettünk el. Végül mindent vonjunk össze és (általában) kijön a nagy igazság, hogy csakis mi vagyunk a felelõsek a hurkákért.
Ilyenkor kigyullad a fény az agyunkban! Fogyasztó csodaszer kell nekem!!! Mondanom kell, az ötlet nem rossz. De a diéta és a rendszeres testedzés nélkül egy fogyasztószer sem fog segíteni. És ha már erre a döntésre jutottunk, nézzük át, hogy mit kell tartalmaznia egy ilyen tablettának.
Mit is várunk el egy ilyen készítménytõl? Fokozza az anyagcserénket, segítse az emésztést és a méregtelenítést is. A tartós fogyás elérését segítse elõ és a zsírmentes testtömeg arányát növelhessük a használatával. Ezeket az elvárásokat egészségkárosítás nélkül teljesítõ hatóanyagokat, alkotóelemeket keressük.
Zöld tea: antioxidáns, 
egészségmegõrzõ tulajdonságai mellett a zöld tea hatása a zsírégetés felgyorsításában is megnyilvánul. 
Papain, bromelin: a papaya és az ananász fehérjebontó, kéntartalmú enzimkomplexei. Emésztõenzimek, melyek részt vesznek a táplálékkal elfogyasztott fehérjék lebontásában, emésztésében, ezáltal hozzájárulnak a testtömeg-csökkentõ diéták eredményességéhez. Közremûködnek az izmok regenerációjában. Elõsegítik a szervezet természetes védelmét, az immunrendszer normál funkcióinak fenntartását. A keringési rendszer megfelelõ mûködését is támogatják azáltal, hogy a vér keringését segítik.
L-karnitin: ez olyan aminosav amit a szervezetük maga is termel. Segíti a zsíroknak a sejtfalon való áthaladását és energiaként történõ elégetését. Így edzés közben a fizikai teljesítõképességünket is fenntartja azáltal, hogy a segít a folyamatos energiapótlásban.

Cinkfontos szerepet lát el az anyagcsere szabályozásában, az enzimek mûködésében, illetve segít beállítani a vérünk sav-bázis egyensúlyát. Elõsegíti a sebek gyógyulását, az izommûködést és feltehetõleg az agymûködést is befolyásolja. Számunkra az egyik legfontosabb feladata, hogy az inzulint kordában tartja és véd a kínzó éhségérzettõl. A cinkellátottságunk nem a legjobb, és a diéta alatt még veszítünk is annak mennyiségébõl.
Taurin: energiatovábbítóként és méregtelenítõként mûködik, kiindulási anyaga azoknak a hormonoknak, melyek a szervezetben a zsírraktárak kiürítését szabályozzák. Stabilizálja a sejtmembránokat és szabályozza a kalciumkoncentrációt. Különbözõ módokon részt vesz a teljesítmény és az egészség megõrzésének folyamatain, többek közt a folyadékok szintjének szabályozásával az izomsejtekben, az ásványok szállításával, hatásával van az inzulin és az adrenalin szintjére, az anyagcserére, a zsiradékok emésztésére, az immunrendszerre, a koleszterinszintre, a sperma és epe termelésére
Magnézium: hihetetlenül sokoldalú ásványi anyag. Nélkülözhetetlen a fehérje-, zsír- és szénhidrát anyagcserében, nagy szerepe van az idegrendszer és az izmok mûködésében, a szív- és érrendszer megfelelõ mûködésében és a csontok felépítésében.
Jód: a pajzsmirigyhormonok alkotóeleme, tehát a megfelelõ anyagcseréhez nélkülözhetetlen nyomelem.
CLA: A konjugált linolénsav segítheti a zsírvesztést, illetve azzal párhuzamosan a zsírmentes testtömeg növekedését
Omega-3 és -6: az omega-3 és az omega-6 zsírsavak kiváló energiaforrást biztosítanak, segítenek a sejtmembránok felépítésében és a sejtek növekedésében. Javítják az agymûködést, a nyirok- és vérkeringést, csökkentik a koleszterinszintet, a vérnyomást, valamint megelõzik a stroke, az érelmeszesedés és a cukorbetegség kialakulását. Lekötik és semlegesítik a zsírsavakat, így fokozzák az anyagcsere hatékonyságát.
Végignéztünk tíz fontos alkotóelemet, amelyek szükségesek volnának a diétánk megfelelõ kiegészítéséhez. Azonban ezeket az anyagokat általában külön-külön lehet csak megkapni, és legalább négyfélét egyszerre kell szednünk a hatás eléréséhez. Ezt összeszámolva már egy személyi edzõ ára is kijön belõlük. Mit tegyünk? Van megoldás! A RevitaBurn zsírégetést és szálkásodást elõsegítõ étrend-kiegészítõ kapszula hét hatóanyagot tartalmaz egyszerre. Tartósítószer- és színezék mentes, természetes alapanyagokból készült magyar találmány, amit Magyarországon is gyártanak. Napi 2 kapszula RevitaBurn segít a sikeres fogyás eléréséhez a diéta kiegészítõjeként.


www.berthamedical.hu