Fájó végtagok

A fájó végtagok rabságában
 

Nagyanyáink azt mesélik, hogy fiatalkorukban csak az idõsektõl hallhattak a hasogató derékfájásról vagy a rendetlenkedõ térdekrõl. Olyan, hogy teniszkönyök meg porcleválás, esetleg porckopás ismeretlen volt a gyerekek és fiatalok körében, de még a dolgozó felnõttek sem beszéltek ilyesmikrõl. Azonban a mai kor egyik nagy betegségcsoportjává váltak a mozgásszervi bántalmak, megtalálva mindenkit, legyen szó tizenéves fiatalról, sportolókról vagy az öregedõ nemzedékrõl.
Milyen betegségekrõl is beszélhetünk?
Gyakori az arthrosis vagy más néven az ízületi porckopás. Ebben az esetben elvékonyodik az ízületet borító porc, töredezetté válik majd lassan felszívódik. Ilyenkor már nem fedi védõ réteg az ízületi végek csontjait és közvetlenül érintkeznek egymással. Ez a csontfelszínek dörzsölõdéséhez és kopásához vezet, ami fájdalommal jár. Arthrosis esetén a porckárosodás helyreállítását célzó folyamatok sem megfelelõek. Emiatt jönnek létre az ízületek szélén kinövõ csontdudorok, csonttüskék, melyek nyomásérzékenyek vagy kifejezetten fájdalmasak. A betegség pontos oka nem ismeretes, feltételezik az öröklõtt tényezõket, a fokozott terhelést, az elhízást, az öregedést, izomgyengeséget és a versenyszerû sport szerepét.
Másik népbetegség a térdsérülés, elsõsorban a szalagok és meniscusok bántalmai. Mi is az a meniscus? A köznyelvben porcleválásként említjük a meniscus sérüléseket. A meniscus kollagénbõl, kötõszövetbõl és porcsejtekbõl áll, és mintegy bélelõ funkciót lát el az ízületi végek csontjai között. Általában direkt trauma következtében jön létre meniscus sérülés; focizás, síelés vagy koordinálatlan mozdulatok során. A leszakadt darab becsípõdik a csontvégek közé és ez nagy fájdalommal jár. Esetleg a térd fixálódik egy helyzetben és nem lehet kinyújtani vagy behajlítani a lábat. Ha a szalagok és az ízületi tok belsõ felszíne is sérül akkor vérömleny is keletkezhet; idült sérülés esetén savós ömlenyt látunk a savós hártya gyulladása miatt. 

Hogyan kezelendõek ezek a sérülések?

A meniscus sérülés véglegesen ízületi tükrözés módszerével gyógyítható. Ilyenkor a sérült részt eltávolítják, de a megnövekedett terhelés következtében ízületi kopáshoz (arthrosis) vezethet ez. Emiatt lehetõség szerint a rekonstrukciójára, vagy csak részleges eltávolítására törekednek. Mindezek elõtt még a konzervatív terápia keretében a felgyûlt vérömlenyt vagy savós ömlenyt leszívják, szteroidos injekcióval a gyulladást csökkentik és a helyi fájdalomcsillapításra törekednek.
A porckopás fájdalmas tüneteit természetesen a fájdalomcsillapítókkal lehet idõszakosan csökkenteni, de vajon van más megoldás is a probléma kezelésére?
A válasz igen. Pótolnunk kell természetes anyagokkal azokat az alkotó elemeket, amelyek szervezetünk számára biztosítják végtagjaink, porcaink egészségének megõrzését.
Revitacart Komplex megalkotása során arra törekedtünk, hogy egy készítményben egyesítsük a legfontosabb természetes alkotóelemeket az egészséges ízületek, csontok és porcok megõrzése érdekében. A hyaluronsav pótlása az ízületi merevséget csökkenti, a glükózamin-szulfát (sok helyen cápaporcként említik) rendkívül fontos alkotó eleme a porc alapanyagának. Az ízületek mellett az ínakra és a csontokra is gondolni kell, így a vérkeringést javító rutin, a kollagén felépítésében fontos szerepet játszó prolin, a magnézium, az U-vitamin is nélkülözhetetlen alkotóelemek. Ezeket az összetevõket azonban nem csak a már kialakult, fájdalmas porckopás vagy ízületi gyulladás diagnosztizálását követõen ajánlatos pótolni, hanem megelõzésként is. Ismeretes, hogy az idõjárás változásai milyen fájdalmas tünetekkel jelentkeznek az ízületi betegségekben. Ezért napi 2 kapszula Revitacart Komplex szedése hasznos lehet mindenkinek aki aktívan sportol, nehéz fizikai munkát végez, már meglévõ ízületi panaszai vannak vagy egyáltalán csak szeretné sokáig egészségesnek megõrizni ízületeit, végtagjait. 


www.berthamedical.hu